The Big Draw ACEC 2023

The Big Draw ACEC 2023

Datum
9 sep t/m 29 okt 2023
Locatie
ACEC Café
Soort
Expo

Van 9 september t/m 29 oktober in het Apeldoorns Centrum voor Eigentijdse Cultuur: The Big Draw ACEC 2023! Op de 30 meter lange wand van het ACEC Café stellen twaalf kunstenaars hun werk tentoon binnen een kleurrijke monumentale muurschildering van Marije Vermeulen. Alle deelnemers zijn in hun werkwijzen sterk gericht op tekenen.

Van 9 september t/m 17 september 2023 is in de ACEC Salon tevens The Big Draw – Monsterroos te zien. Met zwarte balpen en fineliner tekent ze zonder te schetsen vooraf, zo geeft ze haar fantasie de vrije hand. Wegens succes verlengd: het tekenwerk van Monsterroos ontdek je nu t/m 29 oktober in het ACEC Café als onderdeel van The Big Draw ACEC 2023! Of ontdek in ACEC Ondergronds Time is an endless shelter – Maaike Kramer.

The Big Draw

In het jaar 2000 startte in Londen de stichting The Campaign for Drawing met The Big Draw Festival. Dit tekenevenement is inmiddels uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen dat jaarlijks verschillende grote steden uitdaagt om te tekenen.

In Nijmegen werd in 2013 voor het eerst een Nederlandse editie van The Big Draw georganiseerd. Inmiddels is dit regionale event uitgegroeid tot The Big Draw NL, met tekenfestivals door het hele land. In Apeldoorn haakt het Apeldoorns Centrum voor Eigentijdse Cultuur aan met deze expositie in het teken van tekenen.

Logo The Big Draw

The Big Draw 2023 in ACEC: het raamwerk

Marije Vermeulen (Delft, 1976) maakt schilderijen, installaties en muurschilderingen waarin kleur een hoofdrol speelt. De strak uitgevoerde vlakken en vormen worden in een uitvoerig schetsproces – meten, halveren, kopiëren, kantelen, herhalen en verplaatsen – vervormd en ontwikkeld. Hoewel de uiteindelijke uitvoer meestal niet op papier gebeurt, tekent ze in de voorbereiding schetsboek na schetsboek vol.

Deelnemend kunstenaars

Het werk van Roosmarijn Schoonewelle is kleurrijk, robuust en dynamisch. De kunstenaar, onderdeel van kunstenaarscollectief Het Harde Potlood, verkent zo op speelse wijze de wereld om haar heen. Katinka Kuipers probeert met humoristische tekeningen de zwaarte die ze soms ervaart, weer te geven. Hiermee wil ze op herkenbare en luchtige manier een dialoog op gang brengen over maatschappelijke taboes. Jessica Skowronecks fascinatie voor de natuur begon in de Zweedse bossen waar zij opgroeide. In de tekeningen uit haar serie ‘Anything can happen in the woods’ zijn rotsen, meren en bomen wezens op zich.

Tattooartist en kunstenaar Pim Verest a.k.a. Dutch Bandit omschrijft zijn stijl als ‘raw vintage popart’. In ACEC toont hij onder meer een schilderij met zijn terugkerende personage Mr. Boomer. Wood is een graffitikunstenaar die bekend staat om zijn minimalistische stijl en de herhaling van de letters van zijn naam. Deze is in de loop der jaren dusdanig geabstraheerd, dat de leesbaarheid ver te zoeken is. Martinus Papilaja is een beeldend kunstenaar die middels graffiti het handschrift van de mens onderzoekt, de noodzaak en drang die hierin én hierachter schuilt.

Het tekenen staat ook centraal in het oeuvre van Riette Wanders. Haar monumentale tekeningen op papier en textiel laveren tussen abstract en figuratief, grafisch en schilderachtig, digitaal en analoog. Selma Dronkers is gefascineerd door verstoringen en verschuivingen in ritmes. Haar tekeningen, waarin vele lijnen over elkaar heen zijn gezet, vragen je zodoende de tijd te nemen om alle lagen te ontdekken.

De tekenwerken van Alexandra Roozen nodigen de beschouwer uit om steeds opnieuw te kijken. Veranderingen in licht en toon onthullen ruimtes en volumes die elkaar raken, roteren of samensmelten. Lenneke van der Goot positioneert zich met haar werk als tekenaar in brede zin. Tekeningen, installaties en murals, soms in zwart en wit, dan weer zinderend en kleurrijk. Balancerende objecten, precaire bouwsels, ogenschijnlijke stapelingen en kronkelsculpturen bevolken haar werelden.

Tekenen heeft altijd een centrale plek ingenomen in de kunstenaarspraktijk van Joost Krijnen. Hij onderzoekt thema’s en onderwerpen die op het eerste gezicht ongecompliceerd lijken, maar desondanks uitnodigen tot een complexere interpretatie. Ook beeldhouwer E. Pietersen schetst al zijn hele leven lang. ‘Taking your pencil for a walk’ vormt hierbij het uitgangspunt. Onder de naam ZePworks komen voor Pietersen zijn beelden, tekeningen en grafisch werk bij elkaar.

De expositie The Big Draw ACEC 2023 in het ACEC Café is van 9 september t/m 29 oktober 2023 elke vrijdag, zaterdag en zondag te zien tussen 12.00u en 17.00u. Ook in ACEC in deze periode: The Big Draw – Monsterroos en Time is an endless shelter – Maaike Kramer.