MAARTJE KORSTANJE VOOR DE HEEZE

MAARTJE KORSTANJE VOOR DE HEEZE

Naast de buurttuin in de wijk De Heeze staat sinds september 2023 een nieuw kunstwerk. Kunstenaar Maartje Korstanje maakte de beeldengroep achter het Gezondheidscentrum op initiatief van werkgroep Buurttuin De Heeze.

Begin september verrijst achter Gezondheidscentrum De Heeze aan de Europaweg een nieuw kunstwerk uit de grond. Het betreft een beeldengroep van Maartje Korstanje bestaande uit vijf beelden, waarvan de grootste bijna twee meter hoog rijkt. Het monumentale kunstwerk kwam tot stand op initiatief van werkgroep Buurttuin De Heeze.

Wethouder Peter Messerschmidt, die de beeldengroep op 21 september 2023 heeft mogen onthullen, is enthousiast: “Ik ben een groot liefhebber van kunst in de buitenruimte. Het voelt als een museum dat je op elke dag kunt bezoeken overal in Apeldoorn. Dat ook onze inwoners dat ervaren, zie je aan dit initiatief. Geweldig dat buurtbewoners op deze manier hun buurt mooier willen maken.” 

Maartje Korstanje

De kunst van Maartje Korstanje wordt gedreven door een sterk besef van de eindigheid van het leven. Wanneer verval en aftakeling hun intrede doen, toont zich tevens de schoonheid en onbeschadigdheid van datgene in volle glorie. Ze is gefascineerd door de spanning tussen groei en verval. Verval in de natuur en in de door mensen gemaakte wereld; maar voornamelijk op plaatsen waar deze twee werelden elkaar ontmoeten. Daar waar het botst ontstaat een krachtenveld waar constructie en deconstructie, aantrekking en afstoting de hoofdrol spelen. Elk werk is voor Maartje een onderzoek naar het onbekende.

Maartje Korstanje in ACEC (foto's: Rob Voss)
Maartje Korstanje in ACEC (foto's: Rob Voss)
Maartje Korstanje in ACEC (foto’s: Rob Voss)
Maartje Korstanje in ACEC (foto's: Rob Voss)

Maartje Korstanje (Goes, 1982) studeerde aan de St. Joost Akademie voor Kunst en Vormgeving in Breda en het Sandberg Instituut in Amsterdam (MFA). Ze was één van de winnaars van de Prix de Rome in 2007, deed residency-programma’s bij Kunsthuis SYB, IBB Curacao, het Europees Keramisch Werk Centrum, Calcutta Art & Research Foundation in India en International Studio & Curatorial Program New York. In 2014 werd ze genomineerd voor de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs.

Ze had solotentoonstellingen bij onder andere Upstream Gallery, de Vleeshal, Zeeuws Museum, mariondecannière Antwerpen, Museum Jan Cunen, Stedelijk Museum Kampen en het Groninger Museum. In 2022 toonde Korstanje ruimtelijk werk in het ACEC Café tijdens solo-expositie Unearthly. De beeldengroep van Maartje Korstanje achter De Heeze is het eerste kunstwerk dat ze maakt voor de buitenruimte.

De Graanhof

De Graanhof is het gebouw van woningcorporatie Ons Huis waarin woningen, een gezondheidscentrum en een ontmoetingsplek zitten. Achter de Graanhof vind je een prachtige buurttuin, gemaakt en onderhouden door de vele vrijwilligers van Buurttuin De Heeze. Naast de tuin ligt een ongebruikt stuk grasveld, wat zich perfect leent voor een kunstwerk dat de lucht in gaat. Het werk van Maartje Korstanje steekt goed af tegen de achterwand van het gebouw en is zichtbaar langs de binnenring. De groenstrook is openbaar toegankelijk en bovendien te zien vanaf de Europaweg, waar een fietspad langs het kunstwerk voert.

Maartje Korstanje over de beeldengroep: “Zoals paddenstoelen verwondering oproepen wanneer je ze vanuit het niets ziet verschijnen, zo zou ik graag het kunstwerk als een spannende gewaarwording willen laten zijn voor wie voorbijrijdt, fietst of loopt.”

Het selectieproces

Het kunstwerk is gekozen via een selectieproces dat is begeleid door stichting ACEC. De Gemeente Apeldoorn is opdrachtgever voor het kunstwerk. De jury, bestaande uit bewoners en omwonenden van De Graanhof, heeft uit vier eindkandidaten gekozen voor Maartje Korstanje. Haar ontwerpvoorstel springt meteen in het oog: organische vormen van bijna twee meter hoog, die niet aan de associatie met paddenstoelen kunnen ontsnappen. Het werk staat verspreid in een groep, als een soort ‘oppoppende kunst’. De inspiratie uit de natuur past bij het thema Veluwse flora en fauna.

Noemenswaardig is ook dat de productie wordt begeleid via het Europees Keramisch Werk Centrum (EKWC) in Oisterwijk, een gerenommeerde instelling voor keramische kunst. Hier heeft Korstanje de beeldengroep gemodelleerd en gestookt.