Maartje Korstanje – Unearthly

Maartje Korstanje – Unearthly

Datum
21 mei t/m 26 jun 2022
Locatie
ACEC Café
Soort
Expo

Van 21 mei t/m 26 juni 2022 in ACEC: Unearthly, een expositie met ruimtelijk werk van Maartje Korstanje. Unearthly en Borrowed Spaces – In Situ: Simone de Groot krijgen een feestelijke opening op zaterdag 21 mei om 16.00u. ACEC is natuurlijk al vanaf 12.00u geopend voor bezoek.

Unearthly

De kunstenaarspraktijk van Maartje Korstanje wordt gedreven door een sterk besef van de eindigheid van dit leven en hoe we daarmee omgaan. Wanneer verval en aftakeling hun intrede doen, toont zich tevens de schoonheid en onbeschadigdheid van datgene in volle glorie.

De aandacht is gericht op de spanning tussen groei en verval, zowel in de natuurlijke wereld als in de artificiële, door mensen gemaakte wereld; maar voornamelijk op plaatsen waar deze twee werelden elkaar ontmoeten. Daar waar het botst of in elkaar overvloeit, ontstaat een krachtenveld waar constructie en deconstructie, aantrekking en afstoting de hoofdrol spelen. Daarnaast kunnen actuele, universele kwesties katalysators zijn, maar veel beslissingen zijn minder door de ratio ingegeven.

Intuïtie en verbeelding zijn de belangrijkste drijfveren voor Korstanje, maar materiaal en de behandeling ervan zijn eveneens van groot belang. Beeldhouwen heeft een langdurig verloop, het begint klein en wordt steeds groter. Hoewel karton een vaste basis is voor de kunstenaar, werkt ze zodoende met uiteenlopende materialen – van brons tot borduurwerk – en onderzoekt ze constant nieuwe terreinen. Elk werk is een onderzoek naar het onbekende.

Maartje Korstanje in Stedelijk Museum Kampen (foto: Gert-Jan van Rooij)

Maartje Korstanje

Maartje Korstanje (Goes, 1982) studeerde aan de St. Joost Akademie voor Kunst en Vormgeving in Breda en het Sandberg Instituut in Amsterdam (MFA). Ze was één van de winnaars van de Prix de Rome in 2007, deed residency-programma’s bij Kunsthuis SYB, IBB Curacao, het Europees Keramisch Werk Centrum, Calcutta Art & Research Foundation in India en International Studio & Curatorial Program New York. In 2014 werd ze genomineerd voor de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs. Haar werk is onderdeel geweest van groepstentoonstellingen in onder andere GEM Den Haag, Museum de Pont Tilburg, ISCP New York en Marc Straus Gallery New York. Ze had solotentoonstellingen bij onder andere Upstream Gallery, de Vleeshal, Zeeuws Museum, mariondecannière Antwerpen, Museum Jan Cunen, Stedelijk Museum Kampen en het Groninger Museum.

Exposities in het ACEC Gebouw

De expositie Maartje Korstanje – Unearthly is tussen 21 mei en 26 juni elke vrijdag, zaterdag en zondag te bezoeken tussen 12.00u en 17.00u in het ACEC Gebouw.

Naast Unearthly zijn er in deze periode nog twee exposities te ervaren in het ACEC Gebouw. De vierde expositie van het residency-project Borrowed Spaces met Simone de Groot en in de ACEC Salon Gertjan van der Stelt – Niets gaat verloren, alles laat zijn sporen na.