THE SMILE OF VICTORY

THE SMILE OF VICTORY

Één van Apeldoorns meest iconische lanen is een kunstwerk rijker. Sinds 26 januari 2024 siert het beeld The Smile of Victory van kunstenaar Eveline Kieskamp de Loolaan. Het beeld is geplaatst ter gelegenheid van 50 jaar Midwinter Marathon.

Het kunstwerk van de bekroonde kunstenaar Eveline Kieskamp staat ter hoogte van de start/finish in de grindberm aan de Loolaan. Het beeld toont een hardloopster die met vastberadenheid en vreugde richting de finish rent. De kraag en kleding vormen een verwijzing naar de koninklijke historie van de stad. De boomwortels onder haar voet verwijzen naar de natuurlijke omgeving en diepe wortels van de marathon in Apeldoorn. De kunstenaar wil met The Smile of Victory mensen inspireren om met vastberadenheid en doorzettingsvermogen de moeilijke dingen van het leven te overwinnen.

Foto: Rob Voss

Het beeld is gekozen door een participatiegroep. Hierin namen leden van de Stichting Midwinter Marathon, restaurant Bon Vivant en bewoners van het aangrenzende wooncomplex deel. Stichting ACEC heeft dit kunstproces begeleid op verzoek van de gemeente.

Eerbetoon aan de Midwinter Marathon

Veel Apeldoorners namen en nemen deel aan dit geliefde evenement. In 2021 kwam op initiatief van de Stichting Midwinter Marathon een gesprek op gang over de mogelijkheden voor een kunstwerk ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum in 2024. Natuurlijk op een plek die voor de deelnemers aan de Midwinter Marathon aansprekend is. Maar ook al die duizenden lopers, trimmers en joggers die wekelijks in Apeldoorn de loopschoenen aantrekken, passeren het beeld.

Wethouder Messerschmidt: “De Midwinter Marathon en Apeldoorn zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dit kunstwerk is een fraai eerbetoon aan dit geweldige evenement en de duizenden hardlopers die op deze Loolaan onder luid gejuich finishen. Daarnaast is dit beeld ook een prachtige aanwinst voor ons ‘buitenmuseum’, zoals we de kunst in onze openbare ruimte ook noemen.”

Foto’s: Rob Voss voor de Gemeente Apeldoorn