R U I S

R U I S

Datum
13 jan t/m 18 feb 2024
Locatie
ACEC Salon
Soort
Expo

Beleef het fenomeen ruis in verschillende dimensies met de audiokunst van Roland Kuit.
R U I S is van zaterdag 13 januari t/m zondag 18 februari 2024 te ervaren in de ACEC Salon. Ook te zien in ACEC in deze periode: de exposities BOOMBOEMTOUTTOET! en Een Houten Expositie. Let op: vanwege de Kilo Kilo vintage kledingverkoop in ACEC zijn de tentoonstellingen gesloten op zaterdag 3 en zondag 4 februari.

Ruis is de bewegende wereld in onszelf en om ons heen. Op microniveau is het een constante stroom aan informatie, vol veranderingen en variaties. Toch is ruis iets waar veel mensen aan voorbij gaan. Maar wanneer je je openstelt voor ruis, ontvouwt zich een hele wereld, zo ontdekte Roland Kuit. Expositie R U I S toont dan ook een palet van articulaties waarin ruis zelfs patronen lijkt aan te nemen.

R U I S - Roland Kuit (Foto: Rob Voss)
Foto’s: Rob Voss
R U I S - Roland Kuit (Foto: Rob Voss)

In de expositie R U I S beleef je het fenomeen ruis in verschillende dimensies. Aan de wanden stills van acht meter breed, waar ruis als verticale patronen te zien is, en een video-installatie met een langzaam veranderend horizontaal ruislandschap. Het belangrijkst is de installatie van acht op statieven geplaatste speakerboxen die ruis, in z’n vele facetten, laat horen. Botsingen, dialogen, samenspel, patronen, spreiding, samenvoegen… In de ACEC Salon creëert Roland Kuit met audiokunst een verbinding tussen beeld en geluid waardoor ruis helemaal tot leven komt.

Roland Kuit

Roland Kuit, R U I S - poster

Het werk van Roland Kuit (Boskoop, 18 februari 1959) beweegt zich op het snijvlak van kunst, muziek en wetenschap.

Na studie bij pioniers van de elektronische muziek, onder meer Gottfried Michael Koenig, Jaap Vink en Dick Raaijmakers, wordt hij gezien als een avant-garde kracht en pionier in de integratie van audiokunst in installaties.

Zijn publicaties en audiowerken worden uitgegeven door Donemus, het Nederlandse instituut dat zich bezighoudt met de documentatie van hedendaagse muziek, gecomponeerd in Nederland. De componist, sonoloog, geluidsontwerper en -kunstenaar exposeert en concerteert op internationaal niveau. Hiernaast geeft hij lezingen over zijn werk op universiteiten en hubs in elektronische muziek en geluidskunst.

Roland Kuit (Foto: Rob Voss)
Roland Kuit (Foto: Rob Voss)