Gegeven Ruimte is een unieke samenwerking van fotograaf Jan Theun van Rees met veertien kunstenaars: Maze de Boer – Ronald de Ceuster – Marieke van Diemen – Suzan Drummen – Lonneke de Groot – Annabel Howland – Eiko Ishizawa – Guda Koster – Charlott Markus – Sanja Medic – André Pielage – Aam Soleveld – Wim Vonk – Emiel Zeno
De expositie Gegeven Ruimte is van zaterdag 4 november 2023 t/m zondag 7 januari 2024 te zien in het ACEC Café. In dezelfde periode zie je in het Apeldoorns Centrum voor Eigentijdse Cultuur ook de tentoonstellingen 26 X 26 TypeDesign – André Toet in de ACEC Salon en Tomber – Louis Reith in ACEC Ondergronds.
Gegeven Ruimte
Met Gegeven Ruimte heeft Jan Theun van Rees een bijzonder, maar ook wat merkwaardig fotoproject gerealiseerd. Toen hij zijn archief met foto’s van lege ruimtes zag, vroeg hij zich af: ‘Wat zou er gebeuren als ik die ruimtes aan kunstenaars ter beschikking stel?’ De verschillende kunstenaars zouden dan volledige vrijheid krijgen om een installatie of ander kunstwerk voor die ruimte te maken.
Probleem: de ruimte is een foto en dus zo plat als een dubbeltje. Toch reageerden veel kunstenaars enthousiast op het idee. Zo kwam de fotograaf ertoe om op de ateliers van veertien kunstenaars zeer grote prints van lege ruimtes op te hangen, uitgekozen door de kunstenaars uit het fotoarchief van Van Rees. De centrale vraag bij het werkproces: wat is eigenlijk het atelier? Waar vindt het artistieke proces plaats, ofwel: waar moet de foto worden opgehangen?
Was het kunstwerk voltooid, dan keerde Van Rees terug naar het atelier en nam hij een foto van het geheel. In elke foto staat de ruimtelijke opvatting van de kunstenaar centraal. De samenhang tussen de gegeven ruimte, het atelier en de toepassing. De foto’s van Van Rees zijn hierdoor net zo verschillend als de kunstenaars en hun opvattingen. Heel geleidelijk – de fotograaf werkte gedurende vijf jaar aan het project – zijn er zo veertien samenwerkingen voltooid.
Ontdek in het ACEC Café de foto’s van het project, afgedrukt op groot formaat. Samen vormen de veertien panelen een imaginair gebouw, waar je doorheen kunt dwalen alsof je elk van de oorspronkelijke installaties werkelijk bezoekt.
Jan Theun van Rees
Fotograaf Jan Theun van Rees (1960) is immer gefascineerd door de verbeelding van ruimte. Dit bracht hem begin deze eeuw tot de fotografie. Gedurende meer dan tien jaar documenteerde hij interieurs, met een voorkeur voor ‘onooglijke ruimtes’ die doorgaans niet worden opgemerkt.
Van Rees: “De representatie van een ruimte op het platte vlak is altijd een interpretatie van een bepaalde plaats. Ook als deze ruimte fictief is en alleen als afbeelding bestaat. De afbeelding blijft in essentie altijd een ‘doorgang’ naar een andere ruimte, die door ons voorstellingsvermogen toegankelijk wordt. Er is dus immer een verbinding tussen de plaats waar wij zijn en de afgebeelde ruimte waar wij naar kijken.”