26 X 26 TypeDesign – André Toet

26 X 26 TypeDesign – André Toet

Datum
4 november 2023 t/m 7 januari 2024
Locatie
ACEC Salon
Soort
Expo

De expositie 26 X 26 TypeDesign toont typografie en lettertypes ontworpen door André Toet. Van 4 november 2023 t/m 7 januari 2024 te zien in de ACEC Salon.

De expositie 26 X 26 TypeDesign – André Toet is van zaterdag 4 november 2023 t/m zondag 7 januari 2024 te zien in de ACEC Salon. In dezelfde periode zie je in het Apeldoorns Centrum voor Eigentijdse Cultuur ook de tentoonstellingen Gegeven Ruimte – Jan Theun van Rees in het ACEC Café en Tomber – Louis Reith in ACEC Ondergronds.

26 X 26 TypeDesign – André Toet

Poster 26 X 26 TypeDesign - André Toet
Poster 26 X 26 TypeDesign

Zesentwintig letters, het handjevol symbolen dat wij ons alfabet noemen. Dat is alles wat we nodig hebben om welke mededeling dan ook te doen. We staan er niet dagelijks bij stil, maar in feite is het een wonderbaarlijk efficiënte manier om mededelingen op schrift te stellen.

Maar ook de vorm van die letters doet ertoe. Traditioneel kennen we letters met schreven of, zogenaamd functioneel, zonder. André Toet kijkt hoe ver hij als ontwerper kan gaan in leesbaarheid en ook in uitdrukkingsvorm. Denk aan Corporate Identity, de onderscheidingsvorm van bedrijven. Zij hebben logo’s, merken en symbolen nodig voor de herkenbaarheid. Letters ofwel fonts hebben een vergelijkbare functie. Toet over de tentoonstelling 26 X 26 TypeDesign: “Ik onderzoek wat er binnen dat keurslijf van die 26 letters nog te ontdekken is aan vorm en betekenis.”

26 X 26 TypeDesign (Foto: Rob Voss)

Biografie André Toet

André (Andries) Toet (Den Haag, 08.08.1950). Sterrenbeeld: Leeuw, Chinese horoscoop: Tijger.

Behalve tentoonstellingen – zijn aandachtsgebied – ontwerpt hij logo’s (o.a. voor Ajax, VolksbuurtMuseum, Bayern München, Donemus, MuseumMore, KNVB, Dolhuys), huisstijlen, lettertypes (MyFonts/Monotype/FontShop), jaarverslagen (WereldNatuurFonds, Gemeentewaterleidingen Amsterdam, ArtsenZonderGrenzen), kalenders (o.a. Mart.Spruijt), meubilair en postzegels.

André Toet (Foto: Maarten van de Velde)

In 1983 begon hij samen met Marianne Vos het ontwerpbureau Samenwerkende Ontwerpers in het centrum van Amsterdam. Zie uitgave: Fuck Design, Let’s Dance (Uitgeverij Komma).

Daarnaast gaf hij les aan de Grafische School, Amsterdam, HKU Hogeschool Voor De Kunsten, Utrecht en St. Joost, Breda. Zijn werk is opgenomen in de vaste collecties van o.a: VitraMuseum, Weill am Rhein – BijzondereCollecties Universiteit, Amsterdam – StedelijkMuseum, Amsterdam – MuseumOfModernArt (MoMA), New York – BoymansVanBeuningen, Rotterdam – CentrePompidou, Parijs – DesignMuseum Den Bosch. Awards kleine selectie: 3 X KalenderPrijs, Nederland – Graphis, GoldAward, USA – Kodak Award, Duitsland – 8 X D&AD Awards, Engeland – 2 X German DesignAward, Duitsland – 4 X GoldenBee, Rusland (vóór de oorlog) – OneShow, SilverAward, USA – 4 X TokyoTypeDirectorsClub, Japan – 8 X RedDotAward, Duitsland.