Van 21 mei t/m 26 juni 2022 in ACEC: Borrowed Spaces – In Situ met Simone de Groot. Borrowed Spaces – In Situ en Maartje Korstanje – Unearthly krijgen een feestelijke opening op zaterdag 21 mei om 16.00u. ACEC is natuurlijk al vanaf 12.00u geopend voor bezoek.
Simone de Groot is na Gerard Koek, Ernie Bossmann en Anne-Marie van Sprang de vierde deelnemer aan residency-project Borrowed Spaces, een initiatief van kunstenaar Ronald de Ceuster. Onder de noemer ‘in situ’ (ter plekke) maakte zij een maand lang werk op locatie in Murganheira, Portugal. In ACEC Ondergronds deelt de kunstenaar haar eenzame ervaringen daar en thuis in isolatie met ons.
Isolatie
De Groot: “Mijn werk in Murganheira, Portugal bleek zich al snel te ontwikkelen rond drie vormen van cultivering: landbewerking, het brengen van kunst en van rituelen en gebruiken. Ik maakte een bramenvrij blotevoetenpad, kopieerde en vertaalde een dierenverhaal van Toon Tellegen voor de kleine diertjes in ‘mijn’ schuurtje en vierde er mijn verjaardag met ze. De slak uit het verhaal en die uit het schuurtje stonden symbool voor onthaasting en vertraging.
Terug in Nederland ga ik door op het thema tijd en traagte uit het verhaal van Toon Tellegen. Ik maak werk met persoonlijke agenda’s uit de afgelopen 30 jaar. Waren al die afspraken en dat harde werken nu echt nodig? Wat neem je mee, wat raakt in de vergetelheid?
Als ik met een lichte Covid-besmetting in isolatie zit in mijn atelier, zie ik overeenkomsten met mijn verblijf in het afgelegen Murganheira. Ongestoord wonen en werken op 1 plek, weinig contact met de buitenwereld, veel rust en introspectie. Doordat ik mijn atelier na de positieve zelftest snel moet omtoveren van werkplek naar woon-, werk- én slaapplek, word ik me ervan bewust hoe ik mijn directe omgeving inricht om me er goed in te voelen en er optimaal in te kunnen leven.”
Isolatie in Ondergronds
De Groot: “In de ondergrondse ruimte van het ACEC gaat dat gevoel van isolatie nog een stap verder. Er is geen enkel contact met de buitenwereld, zelfs geen raam. Ook hier voel ik de noodzaak de ruimte om te toveren. Welke omstandigheden en rituelen creëer ik voor mezelf om optimaal te kunnen functioneren? Vaak blijken die ingrepen niet alleen voor mij te werken. Ze resoneren bij iedereen die een pauze nodig heeft van onze snelle maatschappij.
Voor In Situ in ACEC heb ik mijn persoonlijke rituelen en beelden uitgediept en probeer ik de kelder te verzachten. Uit Portugal neem ik mijn Toon Tellegen verhaal mee en de slak. Stond hij in Murganheira voor vertraging, hier staat hij voor terugtrekking in zijn huis, voor naar binnen keren. En waar past dat beter dan in een ruimte zonder ramen?”
Simone de Groot, beeldend kunstenaar
… geeft vorm aan troostrijke ruimtes. Werkt vrij en in opdracht aan rustpunten in onze snelle leefomgeving. Werkt op religieuze plekken zonder een geloof aan te hangen. Heeft een groot gevoel voor de geest van de plek en weet die met minimale middelen zacht en stil te maken.
… houdt zich sinds haar afstuderen aan de kunstacademie in 1993 bezig met de troostende functie van beeldende kunst. Dit spreekt bijvoorbeeld uit het gebruik van textiel en andere tactiele materialen. Streeft naar de ‘ultieme stilteruimte’. Sleutelwerken zijn twee witte totaalinstallaties in 2004 en 2007 waarbij de bezoeker werd ondergedompeld in een zachte ruimtevullende installatie, gericht op een ervaring van stilte en bezinning. Hieruit volgden bijna als vanzelf opdrachten voor inrichting van stiltecentra en gebedsruimten.
… werkte mee aan en was artistiek leider van Allerzielen Alom, seculiere herdenkingsavonden op begraafplaatsen naar een concept van Ida van der Lee, waarbij kunstenaars rituelen ontwerpen om verhalen op gang te brengen.
De expositie Borrowed Spaces – In Situ: Simone de Groot is tussen 21 mei en 26 juni elke vrijdag, zaterdag en zondag te bezoeken tussen 12.00u en 17.00u in het ACEC Gebouw.
Naast Borrowed Spaces zijn er in deze periode nog twee exposities te ervaren in het ACEC Gebouw. Unearthly, met ruimtelijk werk van Maartje Korstanje, en in de ACEC Salon Gertjan van der Stelt – Niets gaat verloren, alles laat zijn sporen na.