Opening exposities Maartje Korstanje – Unearthly & Borrowed Spaces – In Situ: Simone de Groot

Opening exposities Maartje Korstanje – Unearthly & Borrowed Spaces – In Situ: Simone de Groot

Datum
21 mei 2022
Tijd
16:00 - 19:00
Locatie
ACEC
Soort
Events

Van 21 mei t/m 26 juni 2022 zijn er weer drie nieuwe exposities te ervaren in het ACEC Gebouw: Unearthly, met ruimtelijk werk van Maartje Korstanje, de vierde expositie van het residency-project Borrowed Spaces met Simone de Groot en als laatste Gertjan van der Stelt – Niets gaat verloren, alles laat zijn sporen na. Deze laatste heeft een eigen opening op zondag 22 mei tussen 14.00u en 16.00u; Unearthly en Borrowed Spaces krijgen een feestelijke opening op zaterdag 21 mei. Deze opening vangt aan om 16.00u, maar ACEC is natuurlijk al vanaf 12.00u geopend voor bezoek.

Maartje Korstanje – Unearthly

De kunstenaarspraktijk van Maartje Korstanje wordt gedreven door een sterk besef van de eindigheid van dit leven en hoe we daarmee omgaan. Wanneer verval en aftakeling hun intrede doen, toont zich tevens de schoonheid en onbeschadigdheid van datgene in volle glorie. Intuïtie en verbeelding zijn de belangrijkste drijfveren voor Korstanje, maar materiaal en de behandeling ervan zijn eveneens van groot belang. Hoewel karton een vaste basis is voor de kunstenaar, werkt ze zodoende met uiteenlopende materialen – van brons tot borduurwerk – en onderzoekt ze constant nieuwe terreinen. Elk werk is een onderzoek naar het onbekende.

Maartje Korstanje in Stedelijk Museum Kampen (foto: Gert-Jan van Rooij)

Borrowed Spaces – In Situ: Simone de Groot

Simone de Groot is een beeldend kunstenaar die zich al bijna dertig jaar bezighoudt met de troostende functie van beeldende kunst, wat door de jaren heeft geresulteerd in verschillende opdrachten voor de inrichting van stiltecentra en gebedsruimten. Zij is de vierde deelnemer aan residency-project Borrowed Spaces, een initiatief van kunstenaar Ronald de Ceuster. Onder de noemer ‘in situ’ (ter plekke) maakte zij een maand lang werk op locatie in Murganheira, Portugal. In ACEC Ondergronds deelt de kunstenaar haar eenzame ervaringen daar en thuis in isolatie met ons. “Welke omstandigheden en rituelen creëer ik voor mezelf om optimaal te kunnen functioneren?” vraagt De Groot zichzelf af.