SHOWCASE III

Ruimte 2 / 14

Voor de ultieme beleving is de online expositie uitsluitend te bekijken op desktop (schermen groter dan 1024px).

Terug naar ACEC.nl
Foto: Rik Klein Gotink

SHOWCASE III -kunst, groen & landschap-

In kunstpodium ACEC Apeldoorn is vanaf 30 januari tot en met 28 februari 2021 de tentoonstelling Showcase III -kunst, groen & landschap- te zien. Deze online & offline-tentoonstelling is het derde deel van inspiratie-tentoonstellingen over kunst in de openbare ruimte, gericht op de groene en landschappelijke kwaliteiten van Apeldoorn. 

Zet je geluid aan voor een optimale beleving!
Start expositie

Boomkunst: maquettes van André Kruysen

André Kruysen maakte in 2020 de Boom der Vrijheid, in het kader van de viering van de bevrijding van Apeldoorn, toen 75 jaar geleden. Het werk is te zien op de gevel van een hoekpand, midden in de binnenstad bij de kruising van de Hoofdstraat en de Paslaan. Kruysen maakt meer kunstwerken die soms letterlijk in bomen zijn geplaatst. Hij werkt hierin samen met de natuurlijke groeivorm, en bereikt hiermee een soort artistieke symbiose. 

Je luistert naar kunstenaar André Kruysen
Boom der Vrijheid
Lao Tse’s Treehouse
De Fundatie Heino
Nature loves modernism
Maquette ’t Rosendael
Model voor boomhuis

Bezig met laden

Buitenkunst Apeldoorn top 10

ACEC heeft meer dan 100 kunstwerken in de openbare ruimte. Sommige kunstwerken zijn beeldbepalend. We hebben 10 kunstwerken uitgekozen die passen bij het groene imago van Apeldoorn. Soms verstopt, soms prominent zichtbaar, maar allemaal zeker een bezoekje waard! 

Overzicht locaties

1. De Notenkrakerrrr

Spacecowboys, 2020

In 2020 organiseerde ACEC met hulp van mensen uit het uitgaans- en cultuurkwartier van Apeldoorn en de gemeente een kunstopdracht. Dit leverde het kunstwerk De Notenkrakerrrr op, een figuur met een mensenlijf en de kop van een eekhoorn. Dit fabeldier ligt er relaxed bij. De kunstenaars (de Spacecowboys) speelden met het idee van Veluwse fauna en de ontspanning die uitgaat van uitgaan en cultuurbeleving.

De Notenkrakerrrr

2. Boomstronkenkathedraal

Marinus Boezem, 1999

In het Kroondomein in Apeldoorn ligt een kunstwerk van Marinus Boezem verstopt. Koningin Beatrix schonk dit kunstwerk ter gelegenheid van haar 60e verjaardag om de verbondenheid van de Oranjes met dit gebied te markeren. Het feit dat dit kunstwerk verholen in het bos ligt draagt bij aan de magie of sacraliteit die dit werk uitstraalt. Probeer het maar te vinden!

Boomstronkenkathedraal

3. Apple Tree Inside Sculpture

Heringa / Van Kalsbeek

Sinds 1998 werken Liet Heringa en Maarten van Kalsbeek samen als duo. Ze maken uitbundig werk met natuurlijke vormen. Het kunstwerk achter het Waterschap Veluwe in Apeldoorn lijkt te verwijzen naar een van de wereldberoemde verhalen uit de metamorfosen van Ovidius, waarin de nimf Daphne in een (Laurier)boom verandert. Goed kijken, dan zie je een mensfiguur opdoemen tussen de takken en blaadjes. 

Apple Tree Inside Sculpture

4. Reizend Zand

Giny Vos

Vlakbij Apeldoorn ligt het Kootwijkerzand, waar met 700 hectare de het grootste zandverstuivingsgebied van West-Europa ligt. Deze spectaculaire Veluwse woestijn was de inspiratiebron voor het stationsplein Apeldoorn (2007 – 2009 door Lodewijk Baljon Landschapsarchitecten). Belangrijk onderdeel van het plein is een ‘dynamisch lichtsculptuur’ door Giny Vos van 1.3 miljoen ledlampjes. Dit levert een monumentaal en telkens veranderend beeld op. 

Reizend Zand

5. Kool-Met-Geen-Poema-Er-In

Maarten de Reus

Het landelijk nieuws van de zomer van 2005 werd beheerst door poema-signaleringen op de Veluwe. Misschien een broodjeaapverhaal, maar een echte hype en zeker materiaal voor een nieuwe Veluwse mythe. Maarten de Reus maakte ter ere van dit verhaal een iconisch draadstalen kunstwerk, waarin je onder bepaalde hoeken wel en geen poema kunt ontwaren. Het beeld won (terecht!) de Nationale Staalprijs 2008. 

Kool-Met-Geen-Poema-Er-In

6. Hert en Jager

Gijs Assmann, 2007

Kunstenaar Gijs Assmann maakt een moderne en originele variant van een Veluws cliché (het bronzen hert, overal en nergens te vinden). De spanning tussen jager en gejaagde wordt slim verbeeld door een hert en een jager de Tango te laten dansen. Het verhaal wil overigens dat het gewei er bij productie per ongeluk omgekeerd is opgezet, en dat dit spoorslags is hersteld. 

Hert en Jager

7. Boomsieraad

Maria Roosen

Maria Roosen won in 2006 de Wilhelminaring oeuvreprijs, met kunstopdracht bij het Sprengenpark Apeldoorn. Het hangt daar ergens hoog in een boom. Gelet op feit dat Roosen vaak specifieke lichaamsdelen zoals borsten gebruikt in haar werk, ontstond er rond de opdracht enige discussie over dit werk in de openbare ruimte. Dit inspireerde Roosen om het beeld te voorzien van een extra titel Borstlulkont. 

Boomsieraad

8. Boom der Vrijheid

André Kruysen, 2020

Het is een knap staaltje ontwerpkunst, de Boom der Vrijheid van André Kruysen. De aluminium delen gaan precies om raamkozijnen heen van de gevel van het hoekpand. Om te vieren dat Apeldoorn in 2020 75 jaar geleden werd bevrijd is dit kloeke kunstwerk in de binnenstad van Apeldoorn geplaatst, op de kruising van de Hoofdstraat en de Paslaan. Kijk ook eens vanaf de zijkant, dan zie je dat het werk uit abstracte losse delen uit elkaar lijkt te vallen.

Boom der Vrijheid

9. Meer

Carel Visser, 2006

Carel Visser werkte als een soort strandjutter met het materiaal dat voorhanden was. De natuur was een grote inspiratiebron voor hem. Het kunstwerk in Apeldoorn, een soort vertakkingsvorm, is gesneden uit een flinke bonk staal. De voor dit materiaal kenmerkende bruine roestkleur geeft het beeld leven. Het beeld is geplaatst omdat hij in 2004 de Wilhelminaring oeuvreprijs voor Nederlandse beeldhouwkunst won. 

Meer

10. Matenpoort

Marcel Smink, 2020

Precies op de plek waar je de Apeldoornse wijk De Maten bij het Apeldoorns Kanaal binnenkomt staat een beeld van 12,24 m hoog, gemaakt van opgestapelde groenverpakte hooibalen. Het ziet eruit als een enorm decorstuk, in de vorm van de overblijfselen van een soort stadspoort. De hooibalen verwijzen naar het historische grasland, de letterlijke betekenis van ‘maten’. De hoogte is het precieze verloop van het Apeldoorns kanaal van Apeldoorn naar Hattem.

Matenpoort

Bezig met laden

Groeninstallatie door Zeger Reyers

Installatiekunst is een genre apart. Deze kunst is meer toegespitst op de ruimte, en is vaak tijdelijk van aard. De installatie van Zeger Reyers in ACEC is niet alleen tijdelijk, het ontwikkelt zich ook in de tijd. Grote horizontale lamellen hangen pal in de etalage van het ACEC Café, en zijn voorzien van honderden aardappelen die naar hartelust mogen kiemen. Het groeiproces wordt beïnvloed door gekleurde folies die om het werk heen hangen. Reyers werkt meestal met levend materiaal, zoals zwammen en bomen. Hij laat, zoals hij aangeeft, de natuur zijn gang gaan in en met zijn kunstwerken. Te zien vanaf de straatkant in ACEC. 

Zeger Reyers
Groeninstallatie, afb. 1
Groeninstallatie, afb. 2
Groeninstallatie, afb. 3
Groeninstallatie, afb. 4

Over Zeger Reyers

Zeger Reyers maakt kunstwerken met levend organisch materiaal, zoals schimmels, planten en bomen. Reyers is gefascineerd door biotopen, en de relatie tussen de menselijke en niet-menselijke natuur. Zwammen bevolken een tentoonstellingsruimte, mosselbanken nemen bezit van stoelen en tafels, de natuur gaat zijn gang. Zo ook in ACEC, waar hij een grote installatie laat zien met lamellen waar aardappels naar lievelust mogen uitkiemen. 

Je luistert naar kunstenaar Zeger Reyers
Zeger Reyers, Horizontale boom
Zeger Reyers, Dennenbomen
Zeger Reyers, afb. 3
Zeger Reyers, afb. 4
Zeger Reyers, Lux Flex
Zeger Reyers, Mosselstoel
Zeger Reyers, afb. 7

50 kleine schilderijen van Leon Tebbe

Leon Tebbe maakt schilderijen ‘sur le motif’. Hij dompelt zich onder in het groen in zijn achtertuin en volkstuin. Zijn ontdekking van het schildermateriaal gouache maakte dat hij snel en direct in de open lucht kon schilderen. In ACEC laat hij 50 kleine schilderijen zien. De schilderijen zijn unieke kleine vensters op een groene wereld, en met elkaar en in deze grote aantallen lijken ze iets te verraden van de mateloze fascinatie van de kunstenaar voor zijn onderwerp.

Leon Tebbe

De binnenstad van Apeldoorn als Stadspark

De gemeente Apeldoorn heeft de afgelopen jaren met bewoners, ondernemers en andere partners nagedacht over de toekomst van de binnenstad. Het nieuwe ontwikkelperspectief Stadspark houdt zich bezig met economie, erfgoed, mobiliteit, wonen, klimaat, natuur en ruimtelijke kwaliteit. Groen is hierin een belangrijk onderdeel, ingegeven vanuit de klimaatopgave en het Veluwe-gevoel dat onderdeel uitmaakt van het imago van Apeldoorn.

Download hier Ontwikkelperspectief Stadspark van Apeldoorn.

Stadspark uitgangspunten
Entree Markthof
Visualisatie vanaf beekstraat
Plattegrond

Bezig met laden

Foto’s van Elspeth Diederix

Elspeth Diederix werkt met fotografie, waarin ze op een fijngevoelige en schilderachtige manier de natuur vastlegt, soms met subtiele ingrepen. Haar werk wordt door velen gewaardeerd en krijgt museale erkenning. In Apeldoorn maakte ze in 2007 het kunstwerk Selvatica Plastica, in de tunnel onder het Stationsplein. Hier betreed je een ondergrondse surrealistische wereld, opgeroepen door foto’s op grote panelen. In ACEC laat ze een aantal recente fotowerken zien.

Elspeth Diederix
Elspeth Diederix, afb. 1
Elspeth Diederix, afb. 2
Elspeth Diederix, afb. 3
Elspeth Diederix, afb. 4
Elspeth Diederix, afb. 5

Bezig met laden

Storywalk 2: Stadsnatuur

We gaan op pad met Anton Dekker, Apeldoorns voornaamste boomspecialist, op zoek naar de connectie tussen stad, kunst en natuur. We ontdekken de onzichtbare techniek die Apeldoorns bomen in leven houdt, wat er onder de Grift schuilgaat en een stukje Veluwe midden in de stad.

Wandel mee!
Je luistert naar een fragment uit Storywalk 2
Foto: Rik Klein Gotink

Bedankt voor uw bezoek!

Deel Showcase III -kunst, groen & landschap- en laat anderen de online expositie ook beleven!

 

Meer projecten van ACEC?

Bekijk projecten
SHOWCASE III -kunst, groen & landschap-
Boomkunst: maquettes van André Kruysen
Boom der Vrijheid
Buitenkunst Apeldoorn top 10
Notenkrakerrrr
Groeninstallatie door Zeger Reyers
Over Zeger Reyers
50 kleine schilderijen van Leon Tebbe
De binnenstad van Apeldoorn als Stadspark
Stationsplein
Foto’s van Elspeth Diederix
Boombunker
Storywalk 2: Stadsnatuur
Bedankt voor uw bezoek!