Toegangspoort Paleis Het Loo

Toegangspoort Paleis Het Loo

Maandag 27 maart 2023 is de nieuwe entreepoort naar Paleis Het Loo aan de Amersfoortseweg opgeleverd. Voor het ontwerp van deze artistieke blikvanger zocht Paleis Het Loo de samenwerking met ACEC voor het artistieke selectieproces. Frank Tjepkema van ontwerpbureau Tjep. uit Amsterdam heeft de opdracht gewonnen. We zijn heel trots een bijdrage te hebben mogen leveren aan de prachtige nieuwe toegangspoort van Paleis Het Loo!

Een hedendaagse blik op de geschiedenis

Ontwerpbureau Tjep. won de opdracht op basis van zijn creatieve uitgangspunten voor het ontwerp. De poort bestaat uit twee lagen. De buitenste cortenstalen laag biedt via abstracte, geometrische uitsparingen doorkijk op een tweede, witte laag die verwijst naar de barokke patronen in de tuin van Paleis Het Loo. Dit toegangskunstwerk is meer dan alleen een aanduiding van een entree, het is beeldbepalend voor de hele omgeving. Het nieuwe visitekaartje van het Paleis springt zowel overdag als ’s nachts in het oog.

Michel van Maarseveen (algemeen directeur Paleis Het Loo): “We zijn blij met het  prachtige ontwerp van Frank. Zijn entreepoort sluit op een eigentijdse wijze aan bij het historische paleis en is een artistieke blikvanger.”

Jasper van der Graaf (directeur ACEC): “Deze samenwerking tussen een landelijk museum en een lokale kunstinstelling is uniek en goed geslaagd.”

Frank Tjepkema (Tjep.): “De nieuwe toegangspoort van Paleis Het Loo beschouw ik als een poort van onze moderne tijd naar de klassieke tijd, maar bovenal een plek waar een versmelting plaatsvindt tussen heden en verleden.”

TJEP. in ACEC

In de ACEC Salon zie je van 20 mei t/m 25 juni een tentoonstelling van kunstenaar en vormgever Frank Tjepkema. De expositie TJEP. toont divers werk uit het oeuvre van de vermaard kunstenaar en vormgever. Ontdek alles over de totstandkoming van de bijzondere toegangspoort én een overzicht van zo’n twintig werken in de openbare ruimte die Tjepkema realiseerde. Kom ook naar de opening!