Zinderende Zonnebloem

Zinderende Zonnebloem

Datum
24 feb t/m 7 apr 2024
Locatie
ACEC Ondergronds
Soort
Expo

Ontdek de compassievolle veelheid van de zonnebloem in Zinderende Zonnebloem door Chantal van Lieshout. De installatie is van zaterdag 24 februari 2024 t/m zondag 7 april 2024 te zien in ACEC Ondergronds. Ook te zien in het Apeldoorns Centrum voor Eigentijdse Cultuur in deze periode: de exposities Showcase VI en De aarde de zaden.

Zinderende Zonnebloem

In een zonnebloemenveldje is een picknick ontstaan, de mieren vieren feest.
In de heerlijke zonnebloempitjes is een medicijn ontstaan, de mensen en de muggen sluiten vrede.
In verdorde zonnebloemhoofden zijn huizen ontstaan, de oorwormen kruipen knus tegen elkaar aan terwijl studenten jaloers toekijken.

Chantal van Lieshout luidt de lente in in ACEC Ondergronds! De Zinderende Zonnebloem-expositie, door Van Lieshout in december 2023 gemaakt tijdens een residentie bij het Vincent Van GoghHuis in Zundert, breidt uit en verplaatst naar ACEC. De installatie, die bestaat uit sculpturen van textiel, keramiek en epoxyhars, is gemaakt als onderzoek naar de compassievolle veelheid van de zonnebloem. Daarnaast wordt de videoclip getoond van De Zonnebloemenblues (gemaakt i.s.m. Mirte van den Bos en Judith Reijnders) en een videodocumentatie getoond van De Perenbloesem Spreekbeurt (i.s.m. Hannah van der Schaaf).

Foto: Rob Voss

Chantal van Lieshout

Chantal van Lieshout
(Foto: Rob Voss)

Tijdens wandelingen en fietstochten door bossen, over heidevelden en langs wateren verzamelt Chantal van Lieshout (Geldrop, 1994) vol verwondering dingen en gedachten die de basis vormen voor sculpturen en installaties. In het vrolijk gekleurde, vaak figuratieve werk krijgen speelgoed en insecten een belangrijke rol.

Het gebruik van speelgoedelementen refereert aan een kinderlijke naïviteit waarin de grenzen tussen ik en de ander nog niet rigide waren. Het inzoomen op de wereld van de insecten biedt de kunstenaar een opening om de alledaagste realiteit te ontvluchten. Door menselijke eigenschappen aan de ander toe te kennen, speelt Van Lieshout in op een zekere schijn-empathie.

Juist de kleine en banale, maar vooral onbegrepen dingen fascineren Van Lieshout het meest. Het tragikomische werk dat uit deze fascinaties voortkomt, weet met poëtische humor moeilijke en overweldigende realiteiten beheersbaar te maken.