De aarde de zaden

De aarde de zaden

Datum
24 feb t/m 7 apr 2024
Locatie
ACEC Salon
Soort
Expo

Reis in De aarde de zaden middels fotografie en poëzie van Sebastiaan en Emma Hanekroot door de oorlogsgeschiedenis van Europa en ervaar hoe die wordt overgedragen van generatie op generatie. De installatie is, naast de exposities Showcase VI en Zinderende Zonnebloem, te zien van zaterdag 24 februari 2024 t/m zondag 7 april 2024 in de ACEC Salon. Op zondag 10 maart vanaf 14.00u is er een vraaggesprek met Sebastiaan en Emma Hanekroot tijdens de presentatie van het boek The soil the seeds.

In de afgelopen 25 jaar maakte Sebastiaan Hanekroot verschillende reizen door Europa. Telkens weer kwam hij terecht op plekken die de littekens dragen van de grote oorlogen die in de twintigste eeuw op het continent woedden. Verlies, treurigheid en rouw overvallen hem. Maar hijzelf is geboren in 1961, dus waar vinden die sterke gevoelens hun oorsprong? In expositie De aarde de zaden onderzoekt Hanekroot welke emoties hij ervaart in relatie tot deze oorlogen – en waarom.

De geschiedenis wordt van generatie op generatie overgedragen. Zo leven ervaringen door in generaties die ze zelf niet hebben meegemaakt. Middels foto’s die Hanekroot tijdens zijn reizen nam, dwaalt hij door de lagen geschiedenis op plekken uit ons dagelijks leven. In de foto’s is de tijd onbestemd, uit de beelden wordt niet duidelijk of we te maken hebben met het nu, of met het verleden.

De volgende generatie, Sebastiaans dochter Emma Hanekroot, schreef poëzie waarin ze eveneens reflecteert op het thema. De twee disciplines komen samen in het kunstenaarsboek The soil the seeds, dat verschijnt bij de uitgeverij Bijzondere Boeken Brigade. Het boek wordt in het Apeldoorns Centrum voor Eigentijdse Cultuur gepresenteerd op zondag 10 maart.

De aarde de zaden (Foto: Rob Voss)

Sebastiaan & Emma Hanekroot

Sebastiaan Hanekroot (Den Haag, 1961) is al zijn hele werkzame leven actief in de grafische industrie. Geleidelijk aan ontwikkelde hij daarin een steeds grotere fascinatie voor het kunstboek. In 2009 vestigde hij zich als zelfstandig lithograaf en boekproducer in Apeldoorn. Onder de naam Colour & Books werkt hij vanuit het ACEC Gebouw voor een internationale klantenkring aan kunst- en fotografiegerelateerde opdrachten. In 2020 richtte Hanekroot met vier vrienden uit de boekenwereld de uitgeverij Bijzondere Boeken Brigade op, waar zijn eerste boek The soil the seeds verschijnt.

Emma Hanekroot (Ede, 1996) studeerde moderne dans aan ArtEZ in Arnhem en Fontys in Tilburg. Naast haar werk als danser in verschillende (inter)nationale producties, vormt zij met Emma Versluys het interdisciplinair danstheatercollectief Peeled Collective. In haar uitvoeringspraktijk nemen naast dans ook acteren, poëzie en het gesproken woord een belangrijke plek in. The soil the seeds is het eerste boek met een tekst van haar hand.