In Toetjesmaag ontdek je de fantasierijke wereld van kunstenaar Sietske Zandbergen, tot leven gewekt in keramiek. Je ziet Toetjesmaag van 8 maart t/m 4 mei 2025 in ACEC Ondergronds. In diezelfde periode vindt in ACEC ook de zevende editie van Showcase plaats, met Opposites in Paradise, een bijzondere samenwerking tussen kunstenaars Anouk Griffioen en Luuk Bode, in het ACEC Café, en in de ACEC Salon Semua Tulis – (Iedereen Schrijft) door Martinus Papilaja en Niels Matitawaer. De drie exposities openden op zaterdag 8 maart om 16.00 uur.
De toetjesmaag is een extra maag die je na het avondeten nog makkelijk kan vullen met zoetigheid. Kunstenaar Sietske Zandbergen: “In mijn jeugd nam deze maag vaak de driehoekige vorm van een Cornetto-ijsje aan. Tegenwoordig wordt deze honger naar consumptie ook gevoed in andere vormen.”
Zandbergen heeft in haar proces ontdekt dat niet alleen mensen, maar ook draken over een toetjesmaag beschikken. Deze mogen door bezoekers opgesmikkeld worden. (“Daar doe ik niet moeilijk over”). Alleen moeten de draken eerst wel op gruwelijke wijze vermoord en uit elkaar gescheurd worden. Maar ook daar doen we niet moeilijk over.
De expositie Toetjesmaag in ACEC Ondergronds is een samenstelling van uitgewerkte keramische schetsen voor een groter werk dat de kunstenaar momenteel maakt in de residentieruimte van 37PK, Platform voor Kunsten Haarlem. Ontdek de fantasierijke wereld van Sietske Zandbergen in het Apeldoorns Centrum voor Eigentijdse Cultuur en prop je toetjesmaag vol tot je er misselijk van wordt.
Over Sietske Zandbergen
Draken, frietfiguren, taart, vingers, glitter, dieren en oude mannen. Sietske Zandbergen (2002) creëert in haar sculpturen een fantasiewereld waarin ze stilstaat bij alledaagse voorstellingen uit onze beeldcultuur. Door deze beelden een ongemakkelijke draai te geven, probeert ze te vragen: wat vinden we hier eigenlijk van? Moeten we dit lief, leuk of aantrekkelijk vinden?
Zandbergen werkt vanuit een kinderlijk enthousiasme waarin absurditeit, humor en ongemak een belangrijke rol spelen. Ze haalt inspiratie uit dingen met een vaak kinderlijke uitstraling; denk aan horecabeelden, speelgoedwinkels of internetvideo’s. Met keramiek als hoofdmedium werkt ze met tijd en aandacht aan haar sculpturen. Metropolis M noemde de sculpturen van de vorig jaar afgestudeerde kunstenaar “zowel absurdistisch als herkenbaar en alledaags.”
De programmering van ACEC Ondergronds wordt mede mogelijk gemaakt door Frank van der Wal Fonds.