Showcase VII: Opposites in Paradise

Showcase VII: Opposites in Paradise

Datum
8 mrt t/m 4 mei 2025
Locatie
ACEC Café
Soort
Expo

Showcase VII: de expositiereeks over kunst, groen en landschap keert begin 2025 terug in het Apeldoorns Centrum voor Eigentijdse Cultuur. Showcase VII: Opposites in Paradise, een bijzondere samenwerking tussen kunstenaars Anouk Griffioen en Luuk Bode, is van zaterdag 8 maart t/m zondag 4 mei 2025 te zien in het ACEC Café. In de ACEC Salon is in diezelfde periode Showcase VII: Semua Tulis – (Iedereen Schrijft) te zien, terwijl je in ACEC Ondergronds de fantasierijke wereld van kunstenaar Sietske Zandbergen ontdekt in Toetjesmaag. De drie exposities openden op zaterdag 8 maart om 16.00 uur.

Voor Showcase VII: Opposites in Paradise slaan kunstenaars Anouk Griffioen en Luuk Bode voor het eerst de handen ineen. Hun levensgrote collages – wandobjecten, muurschilderingen en tekeningen – vullen de muren van het ACEC Café en nodigen uit om kennis te maken met de belevingswerelden van de kunstenaars.

Niet alleen qua materiaalkeuze en esthetiek verschilt het werk van Bode en van Griffioen sterk. Bij Griffioen ligt de focus op natuurlijke elementen; Bode richt zich meer op menselijke sporen. In werk van allebei is in essentie een grafische vertaling van de werkelijkheid te zien. De spanning tussen het werk van Bode en Griffioen vloeit voort uit de tegenstelling organisch en gecultiveerd, natuur en cultuur.

Anouk Griffioen

Anouk Griffioen werkt al langere tijd aan haar kunstproject waarin de natuur centraal staat. Elke tekening wordt laag voor laag gevuld, waardoor het vaak maanden duurt voordat het af is. Haar groeiende museum voor de natuur daagt de toeschouwer uit om, aan de hand van tekeningen en kunstobjecten, de toekomst ervan voor te stellen – een wanhopig toekomstbeeld, waarbij de natuur straks alleen nog in het museum te vinden is. 

Griffioen: “Mijn werk is als een ode aan de stadsnatuur, de tuinen die steeds verdwijnen door stedelijke groei. In mijn park sterven de bomen niet. Begroeiing verdwijnt niet zomaar. Het landschap zet ik naar mijn eigen hand. De natuur woekert op mijn tekeningen; het gebladerte moet van het linnen af groeien.”

Anouk Griffioen – Navigating the Imaginary, 2016 (foto: Sander van Wettum)

“Bos is onmisbaar voor ons leven en onze verbeelding. In plaats van bomen in de aparte wereld van ‘natuur’ weg te zetten, benadrukt mijn werk hoe verweven hun bestaan is met het onze. In mijn tekeningen behandel ik de manier waarop het leven in bomen is beïnvloed door de groei van steden. Daarbij wil ik nieuwe mogelijkheden bieden om na te denken over hoe we ons tot bomen verhouden, en de verschillende rollen – economisch, praktisch, emotioneel – die ze in ons dagelijks leven spelen.”

Luuk Bode

Het werk van Luuk Bode wordt beïnvloed door het stadslandschap: hoekige skylines, wegmarkeringen, (halfvergane) street art. Zijn eerdere werk was figuratief, sterk geworteld in de popcultuur. Popiconen en straatcultuur waren belangrijke inspiratiebronnen. De karakteristieken van deze elementen is hij steeds verder gaan uitvergroten, waardoor zijn kunstwerken steeds monumentaler en abstracter zijn geworden. In zijn recente werk spelen de grote schilders uit de 20e eeuw in toenemende mate een rol. Zo is er een beeldtaal ontstaan van heldere kleuren en harde, grafische vormen, waarmee een wereld van kracht en vitaliteit wordt neergezet.

Voor Opposites in Paradise nam Bode de details uit tekeningen van Griffioen als startpunt: “Anouk is in haar tekeningen begonnen met de cultivering van iets organisch, ik zet dat proces op mijn eigen wijze verder, met behulp van handschriftelijk vormen. Het schrift en de behoefte om tekens achter te laten is zijn heel erg menselijk. Het proces heeft iets rationeels, maar komt ook voort uit een  intuïtieve drang. Zelfs een menselijk verschijnsel zoals graffiti kent een heel organische groei. Zodra er één tag op een blanco muur staat, zullen er meerdere verschijnen, en wordt het geheel overwoekerd – met menselijke sporen. Zo wordt er een link gelegd tussen mijn werk en dat van Anouk, binnen onze thematiek.”

Showcase VII

Meer weten over eerdere edities van Showcase in het Apeldoorns Centrum voor Eigentijdse Cultuur? Je leest er alles over bij Projecten.