Kantinegesprek #2

Kantinegesprek #2

Datum
15 juni 2023
Tijd
19:30 - 23:00
Locatie
ACEC Café
Soort
Lezing

Het Kantinegesprek #2 van 2023: een avond vol inspiratie en ontmoeting voor wie houdt van tuinen, kunst, planten, landschap of ontwerp. Tijdens deze avond krijgen verschillende sprekers de gelegenheid om hun werk voor het voetlicht te brengen. De onderwerpen zijn zeer divers, maar presenteren altijd een andere manier van kijken naar de buitenruimte!

Op donderdag 15 juni aanstaande vindt alweer het tweede Kantinegesprek van 2023 plaats. We hebben weer een bijzonder programma in petto. Maak hieronder kennis met alle sprekers van Kantinegesprek #2 van 2023.

Sprekers

Sander Rombout

Sander Rombout is landschapsarchitect en creatief directeur bij Copijn Landschapsarchitecten. In die rol is hij betrokken geweest bij een bijzonder koninklijk project in Apeldoorn. Onder de titel ‘Hervonden & Verbonden’ heeft Copijn Landschapsarchitecten een visie op de diverse zones van het parkensemble bij Paleis Het Loo ontwikkeld. In die visie worden de historische tijdslagen en diverse functies van het park hervonden en verbonden.

Kantinegesprek-spreker Sander Rombout (Copijn Landschapsarchitecten)

Het ontvangstgebied van de Paleistuinen onderging een metamorfose om aan te sluiten bij de ontwikkelingen van Paleis Het Loo. Zo realiseerde Copijn een uitbreiding van de parkeerplaats in boskamers, om het natuurlijke karakter van de plek zoveel mogelijk te behouden. Ook werden de historische lanen gerenoveerd om deze weer aan te laten sluiten bij de majestueuze beleving van het Paleis en ze tegelijk toekomstbestendig en klimaatadaptief te maken. Sander Rombout vertelt over dit koninklijke project waarin verleden en toekomst samengaan.

Bovenaanzicht van de tuinen rond Paleis Het Loo (Copijn Landschapsarchitecten)

Frodo Dekker

Kantinegesprek-spreker Frodo Dekker

Frodo Dekker is de bevlogen tuinder en natuurliefhebber achter De SmaeckAcker, een kleinschalige kwekerij van culinaire groenten en historische fruitbomen in het Noord-Brabantse Best. Zijn producten worden met veel liefde en in een levende en levendige bodem tot culinaire hoogtes opgekweekt om vervolgens in diverse restaurants hun weg naar fijnproevers te vinden.

De historische fruitbomen zijn vaak hoogstamrassen, oude rassen die al eeuwenlang werden gekweekt maar na de oorlog in de vergetelheid raakten. En dat terwijl ze vaak sterker zijn, geen koelcellen nodig hebben om bewaard te kunnen worden en veel resistenter zijn tegen ziektes en plagen. Ook hebben deze oude soorten een eigen herkomstverhaal en leveren ze meer landschappelijke schoonheid op. Hoe poëtisch klinken niet namen als Lemoenappel of Kruidenierspeer, Veendammer Glorie en Roem van Vlaanderen?

Dekker combineert het kweken met zijn passie voor biodiversiteit. Inmiddels is zijn kwekerij een waar eldorado voor kikkers, vogels, insecten en ander levend gespuis, dat allemaal meehelpt in het kweekproces. Kweken met de natuur mee dus… omdat het kan en moet.

Het kweken van voedsel is bij de SmaeckAcker geen ‘gewoon’ tuinieren, maar toveren met bodem en plant!

Collage door Frodo Dekker

Frank Tjepkema

Kantinegesprek-spreker Frank Tjepkema (foto: Lisa Klappe)

Van 20 mei t/m 25 juni is in de ACEC Salon de tentoonstelling TJEP. te zien. TJEP. toont divers werk uit het oeuvre van vermaard kunstenaar en vormgever Frank Tjepkema. Eerder dit jaar realiseerde Tjepkema de nieuwe entreepoort van het net gerenoveerde Paleis Het Loo in Apeldoorn. Ontdek tijdens Kantinegesprek #2 alles over de totstandkoming van dit bijzondere toegangskunstwerk.

Voor het ontwerp van deze artistieke blikvanger zocht Paleis Het Loo de samenwerking met stichting ACEC voor het artistieke selectieproces. Frank Tjepkema van ontwerpbureau Tjep. won de opdracht op basis van zijn creatieve uitgangspunten voor het ontwerp.

De toegangspoort bestaat uit twee lagen. De buitenste cortenstalen laag biedt via abstracte, geometrische uitsparingen een doorkijk op een tweede, witte laag die verwijst naar de barokke patronen in de tuin van Paleis Het Loo. Verwacht deze avond een doorkijk naar het ontwerpproces van Tjepkema.

De nieuwe toegangspoort van Paleis Het Loo door ontwerpbureau Tjep

Madelon Oostwoud

Madelon Oostwoud is tuinauteur en -ontwerper. Ze is opgegroeid op het zand en tussen de dennen in Midden-Nederland, met een moestuin waar nooit iets opkwam. Als kind was ze altijd in het bos aan het spelen: paddenstoelen zoeken, hutten bouwen, vuurtjes stoken en soepjes brouwen. Oostwoud heeft een kleine postzegeltuin, waar ze al dertig jaar tuiniert. Daarnaast onderhoudt ze haar voedselbos Schellinkwoud, aan de rand van het IJsselmeer, wat toen ze het kocht sterk verwaarloosd was.

Kantinegesprek-spreker Madelon Oostwoud
'Voedselbosrand' van Madelon Oostwoud

In 2014 kwam permacultuur op haar pad. Alles wat haar en haar tuin gaande hield en alles wat haar energie geeft komt daar op neer: teruggeven aan de aarde, nadenken over de bodem en de grondstoffen, oogsten maar niet uitputten.

Inmiddels heeft Oostwoud ook meerdere boeken gewijd aan het toepassen van eetbare planten in elke denkbare ruimte. In haar laatste boek ‘Voedselbosrand’ laat Madelon, met het bestaande landschap als uitgangspunt, de mogelijkheden zien voor voedselbosranden: randen en rijen oogstgevende planten en bomen, met een divers aanbod aan voedsel voor mens en dier. Tijdens het Kantinegesprek zal Oostwoud een tipje van de permacultuursluier oplichten.

Menno Schilthuizen

Menno Schilthuizen is een evolutiebioloog. Hij werkt als hoogleraar Kenmerkevolutie en Biodiversiteit voor onder meer voor Universiteit Leiden en Naturalis. Hier bestudeert hij hoe dieren (in het bijzonder insecten en landslakken) uiteenlopen en zich aanpassen. Daarbij is hij vooral geïnteresseerd in snelle evolutie, hetzij in natuurlijke situaties, hetzij in situaties die door de mens is beïnvloed.

Kantinegesprek-spreker Menno Schilthuizen
'Darwin in de stad' van Menno Schilthuizen

Naast zijn academische functies werkt Schilthuizen als een onafhankelijk wetenschapscommunicator via zijn eigen bedrijf Studio Schilthuizen. Zo zet hij zich in om het begrip evolutie begrijpelijk te maken en naar het heden en de toekomst te vertalen.

Ook heeft Schilthuizen verschillende boeken op zijn naam staan die op toegankelijke wijze verschillende aspecten van evolutie bespreken, o.a. ‘Waarom zijn er zoveel soorten?’, ‘Darwins peepshow Wat geslachtsdelen onthullen over evolutie, biodiversiteit en onszelf’, en ‘Darwin in de stad: Evolutie in de urban jungle’.

Programma Kantinegesprek #2

18.00u Diner (kosten c. €17,50 p.p., aanmeldingen openen t.z.t.)
19.30u Aanvang programma
23.00u Verwacht einde (onder voorbehoud)

Locatie: ACEC Café (Roggestraat 44, 7311CD Apeldoorn)
Toegang: gratis (consumpties voor eigen rekening)

Aanmelden voor het Kantinegesprek is noodzakelijk. Je meldt je aan door een mail te sturen naar kantinegesprek@ontwerpinstituut.nl. Geef hierin gelijk aan of je voorafgaand aan Kantinegesprek #2 ook mee-eet. We zien je graag op donderdag 15 juni in ACEC!

Het Kantinegesprek

Het Kantinegesprek: een laagdrempelige en kosteloze avond vol inspiratie en ontmoeting met de gezelligste collega’s uit het groene vakgebied en aanverwante disciplines. Ook ieder ander die houdt van tuinen, kunst, planten, landschap of ontwerp is van harte welkom. Tijdens deze avond krijgen vijf sprekers de gelegenheid om hun werk voor het voetlicht te brengen. We proberen een veelzijdig programma samen te stellen met nieuwe invalshoeken, oude bekenden, nog te ontdekken kennis en bevlogen entertainment. Daaromheen hopen we natuurlijk dat er veel ervaring, inspiratie, gezelligheid en uitwisseling ontstaat! Meer weten? Kijk dan op de website van Het Ontwerpinstituut.

Het Kantinegesprek wordt mede mogelijk gemaakt door onze sponsoren Schellevis en JUB Holland.

Het Kantinegesprek vindt vier keer per jaar plaats in ACEC. Op de hoogte blijven van deze en toekomstige edities van het Kantinegesprek? Laat hieronder je gegevens achter en je wordt automatisch toegevoegd aan ons nieuwsbriefbestand.


Coverfoto: Fred Roest (Tweeluik Fotografie & Tekst)