Kantinegesprek #1

Kantinegesprek #1

Datum
8 februari 2023
Tijd
19:30 - 23:00
Locatie
ACEC Café
Soort
Events

Het Kantinegesprek #1: een avond vol inspiratie en ontmoeting voor wie houdt van tuinen, kunst, planten, landschap of ontwerp. Tijdens deze avond krijgen verschillende sprekers de gelegenheid om hun werk voor het voetlicht te brengen. De onderwerpen zijn zeer divers, maar presenteren altijd een andere manier van kijken naar de buitenruimte!

Op woensdag 8 februari aanstaande vindt alweer het eerste Kantinegesprek van 2023 plaats. We hebben weer een bijzonder programma in petto. Ontmoet hieronder de sprekers van Kantinegesprek #1 van 2023: Hilde de Bruijn (artistiek leider Into Nature), kunstenaar Birthe Leemeijer, Cor Bras (kwekerij Wico Planten) en tuin- en landschapsontwerper Stefano Marinaz. Ook kunstenaar PJ Roggeband, wiens werk op dit moment in ACEC te zien is als onderdeel van Showcase V, behoort tot de sprekers.

Sprekers

Stefano Marinaz

Tuin- en landschapsarchitect Stefano Marinaz werkt internationaal aan bijzondere projecten, waaronder in het Verenigd Koninkrijk. Sinds twee jaar werkt hij ook vanuit zijn nieuwe thuisbasis in Nederland.

Tijdens het Kantinegesprek zal Stefano ons leiden door het ontwerpproces van de Floriadetuin die hij maakte in opdracht van EuroParcs. De tuin toonde de huidige en toekomstige visie van Europarcs voor hun vakantieverblijven. Kom in deze tuin opnieuw in contact met de natuur en ontdek de verrijkende diversiteit van boomsoorten als Pinus sylvestris, Betula nigra en Zelkova serrata.

Marinaz deelt zijn ontwerpproces aan de hand van ontwerptekeningen die hij heeft gemaakt van de verschillende lagen van de beplanting, de diverse niveaus, de meubels (die ook door hen zijn ontworpen) en tot slot de verlichting. Daarbij legt hij uit waarom juist deze keuzes zijn gemaakt.

Alister Thorpe

Gedurende het bouwproces en de seizoenen zijn prachtige beelden gemaakt door fotograaf Alister Thorpe. Deze foto’s zal Stefano in zijn presentatie aan ons zal laten zien.

Alister Thorpe
Alister Thorpe

Birthe Leemeijer

Beeldend kunstenaar Birthe Leemeijer werkt vaak in een locatiegebonden context. Om haar werk te realiseren gaat ze samenwerkingsverbanden aan waarbij verschillende vormen van kennis elkaar ontmoeten.

In haar werk speelt de aanwezigheid van andere levensvormen, zoals planten dieren, en de waarde die we daaraan toekennen een belangrijke rol.

Het werk dat Leemeijer deze avond centraal zal stellen is het project The Vanishing Staircase, aangelegd in 2018 in het Zocherpark in Utrecht.

De komst van een nieuwe betonnen beschoeiing in het Zocherpark-Singelgebied maakte verkeer tussen water en land onmogelijk voor zowel dieren als planten. Omwonende ecologen wisten de gemeente zover te krijgen om herstellende maatregelen te nemen. Op hun initiatief werd een opdracht aan Birthe Leemeijer uitgeschreven. Hieruit ontstaan is The Vanishing Staircase, met allerlei onverwachte gevolgen van dien.

Cor Bras

Cor Bras is plantenman in hart en nieren. Hij heeft een eigen kwekerij, Wico Planten, waar planten de tijd krijgen om te groeien en plagen uitsluitend biologisch worden bestreden. Hier kweekt Bras een buitengewoon assortiment aan voornamelijk vaste planten voor zowel professionals als de consument.

Zijn missie is om planten te adviseren die in de tuin op de plek komen waar ze in de natuur ook zouden staan. Dit zorgt ervoor dat de planten zich lekker voelen in de tuin. Als de plant zich lekker voelt, is de weerstand van de plant het hoogst.

Wie een cursus bij Cor heeft gevolgd in de Botanische Tuinen in Utrecht weet dat hij soms vrij radicaal kan zijn in zijn uitspraken. Zo schudt hij mensen wakker, vooral wat het vak betreft. Op dit moment is een van zijn stokpaardjes het onderhoud en beheer in relatie tot het ontwerp van een beplanting. Hij is van mening dat veel ontwerpers tijdens het ontwerpproces niet voldoende kijken naar het onderhoud en beheer erna. Hierdoor zouden ontwerpen te snel uit balans raken. Helaas krijgen de planten hier vaak de schuld van. Cor gaat in 20 minuten proberen om deze relatie duidelijk te maken, in de hoop dat ontwerpers tijdens de ontwerpfase beter gaan kijken naar de toekomst van de beplanting.

Hilde de Bruijn

Hilde de Bruijn, artistiek leider van Into Nature, zal vertellen over de vierde editie van de biënnale van Into Nature. Deze zal plaatsvinden van 29 juli tot en met 29 oktober 2023. Into Nature is een organisatie die kunstwerken van (inter)nationaal vooraanstaande kunstenaars verbindt aan de bijzondere kenmerken van het Drentse landschap en actuele maatschappelijke vraagstukken.

De titel van de biënnale 2023, Time Horizons, is geïnspireerd op het voor Europa unieke landschap van de Hondsrug, dat gedurende de laatste twee ijstijden zijn uitzonderlijke vorm kreeg en waar Borger-Odoorn gelegen is. De Hondsrug is een Unesco Geopark-gebied, waar sporen uit het diepe verleden nog overal zichtbaar zijn en waar LOFAR, ’s werelds grootste telescoop, gelegen is. Hiermee bestuderen wetenschappers de oorsprong van het heelal.

Into Nature zal samen met de uitgenodigde kunstenaars ons tijdsbegrip en onze tijdshorizonten oprekken, verschuiven en verveelvoudigen. De verbeelding, het gebruik van metaforen en de zintuiglijke ervaringen van de beeldende kunst zijn hier uitermate geschikt voor. Langs een tweedelige route worden circa zestien kunstwerken gepresenteerd. Veel hiervan zijn speciaal voor de gelegenheid gemaakt. Into Nature verbindt met deze nieuwe editie opnieuw hoogwaardige beeldende kunst aan de bijzondere cultuurhistorische en landschappelijke kenmerken van Drenthe en aan huidige maatschappelijke en ecologische vraagstukken.

PJ Roggeband

‘De bomen zijn gekomen. In het meest versteende deel van de stad is hij begonnen zijn eigen bos te bouwen. Daar had hij blijkbaar afgelopen periode behoefte aan. In zijn werkvertrek is hij driftig aan de slag gegaan. Hij heeft boeken verslonden, citaten genoteerd en talloze schetsen gemaakt. Onder de titel Boomschrift heeft hij zijn eigen archief opgezet; een serieuze verzameling met speelse ondergroei. Het uitdijende project bestaat nu nog grotendeels op papier, maar daar zal de komende tijd verandering in komen.’

Gebiedsbiograaf, tuinfantast en serietekenaar PJ Roggeband neemt op dit moment deel aan de expositie Showcase V, een serie tentoonstellingen over kunst, groen en landschap in ACEC. Hij zal aan de hand van een aantal werken (onder andere het project Plantegrond en zijn Ontroertoer) meer vertellen over zijn beweegredenen en lopende onderzoeken.

Programma 8 februari 2023

18.00u Diner (kosten c. €17,50 p.p., aanmelden uiterlijk 1 februari)
19.30u Aanvang programma
23.00u Verwacht einde (onder voorbehoud)

Locatie: ACEC Café (Roggestraat 44, 7311CD Apeldoorn)
Toegang: gratis (consumpties voor eigen rekening)

Aanmelden voor het Kantinegesprek is noodzakelijk. Je meldt je aan door een mail te sturen naar kantinegesprek@ontwerpinstituut.nl. Geef hierin gelijk aan of je voorafgaand aan Kantinegesprek #1 ook mee-eet (Braziliaans-Caribisch buffet, met ruim aanbod aan vegetarische opties). We zien je graag op woensdag 8 februari in ACEC!

Het Kantinegesprek

Het Kantinegesprek: een laagdrempelige en kosteloze avond vol inspiratie en ontmoeting met de gezelligste collega’s uit het groene vakgebied en aanverwante disciplines. Ook ieder ander die houdt van tuinen, kunst, planten, landschap of ontwerp is van harte welkom. Tijdens deze avond krijgen vijf sprekers de gelegenheid om hun werk voor het voetlicht te brengen. We proberen een veelzijdig programma samen te stellen met nieuwe invalshoeken, oude bekenden, nog te ontdekken kennis en bevlogen entertainment. Daaromheen hopen we natuurlijk dat er veel ervaring, inspiratie, gezelligheid en uitwisseling ontstaat! Meer weten? Kijk dan op de website van Het Ontwerpinstituut.

Het Kantinegesprek vindt vier keer per jaar plaats in ACEC. Op de hoogte blijven van deze en toekomstige edities van het Kantinegesprek? Laat hieronder je gegevens achter en je wordt automatisch toegevoegd aan ons nieuwsbriefbestand.