Borrowed Spaces – In Situ: Anne-Marie van Sprang

Borrowed Spaces – In Situ: Anne-Marie van Sprang

Datum
9 apr t/m 15 mei 2022
Locatie
ACEC Ondergronds
Soort
Expo

Borrowed Spaces

Met beeldend kunstenaar Anne-Marie van Sprang zijn we alweer bij het derde deel in de reeks van Borrowed Spaces – In Situ aanbeland. In het kader van zijn initiatief Borrowed Spaces organiseerde Ronald de Ceuster in 2021 een residency-project in Murganheira, Portugal. Hier zouden verschillende kunstenaars onder de noemer ‘in situ’ (ter plekke) ieder een maand lang werk op locatie maken, waarna zij hun werk in ACEC Ondergronds aan het publiek zouden tonen. Na Gerard Koek en Ernie Bossmann was het de beurt aan Anne-Marie van Sprang – maar de omstandigheden stonden haar niet toe de reis naar Murganheira te maken. Ze licht toe:

Glorioso in Gloriëtte, een ode aan het graanhuis te Murganheira in Portugal

“Door de coronapandemie was het voor mij niet mogelijk om naar Portugal te reizen. De geplande werkperiode richtte ik mij in mijn atelier in Middelburg op het graanhuis in Murganheira. Kun je je laten inspireren door een plek of een gebouw als je er nooit bent geweest? 

Al vanaf de uitnodiging voor het In Situ-project in Murganheira was ik mij gaan oriënteren op Portugal. Bijvoorbeeld via kunstenaars, musici en auteurs als Paula Rego, Maria João Pires, Fernando Pessoa, Gerrit Komrij, J. Rentes de Carvalho en José Saramago. Een verrijkend avontuur, wat nog steeds verder gaat.”

Foto’s: Peter Cox

“In mijn atelier kwam een maquette op schaal van het graanhuis en van mijn eigen atelier. Zo kreeg ik een idee van de afmetingen van het gebouw en kon ik er ‘omheen’ lopen en doorheen denken. Het Portugese graanhuis werd zo het uitgangspunt voor installaties die ik daarvoor maakte. Het ‘dak’ ging er weer af, de stokdansers kwamen langs, van een partij hout werd een casco gebouwd, vuur, zwemmen, een Delfts blauwe vloer.

Portugese associaties en avonturen geïnspireerd door die bewuste plek in Murganheira.”

Foto: Peter Cox

Anne-Marie van Sprang

De in 1960 in Utrecht geboren Anne-Marie van Sprang woont en werkt in Middelburg. Na haar opleiding aan AKI Academy for Visual Art in Enschede (ArtEZ) en de Van Eyck Academie in Maastricht exposeert ze al jarenlang in binnen- en buitenland. Van Sprang voert opdrachten uit in de openbare ruimte en werkt voor particuliere opdrachtgevers.

In 2016 werd haar boek Tongue (ISBN 978-94-923-2133-6) gepubliceerd, wat een uitgebreide selectie presenteert uit het oeuvre van driedimensionale beelden die Van Sprang de afgelopen dertig jaar maakte. Niet op chronologische volgorde, maar als een tentoonstelling op papier. (www.amvs.nl)

Opening

De feestelijke opening van de expositie Borrowed Spaces – In Situ: Anne-Marie van Sprang in ACEC Ondergronds vindt plaats op zaterdag 9 april vanaf 16.00u. Alle informatie over de gezamenlijke opening van Borrowed Spaces en Keep It Clear! vindt u hier.