Beth Namenwirth, Experiment with black, 2022

KEEP IT CLEAR

Datum
9 apr t/m 15 mei 2022
Locatie
ACEC
Soort
Expo

Dutch artists that are using paint and manage to keep things clear

KEEP IT CLEAR! is een groepstentoonstelling die is samengesteld door beeldend kunstenaars Guido Nieuwendijk en Bas Fontein. Het toont een verzameling werken met een heldere beeldtaal. Vaak kleurrijk, soms cartoonachtig, maar altijd gecombineerd met een flinke dosis humor en relativering. 

Ate von Hes

Een veelvoorkomend probleem in de kunst – en dan vooral in de schilderkunst – is dat kunstenaars de neiging hebben om te vroeg te stoppen. Ate von Hes erkende dit en ontwikkelde daarom een methode om dit wijdverbreide probleem op te lossen. Hij kan bijna elk schilderij ‘repareren’. Dus, stop met lijden en bel hem!

Bas Fontein

Vanaf 2020 werkt conceptuele kunstenaar Bas Fontein aan zijn serie ‘Library of Alternative Art Book Covers’. Het is een serie van nepboeken gemaakt van houten paneeltjes. Met verf, een spuitbus en plakletters maak hij bijna dagelijks een nieuwe titel en cover. Met deze covers becommentarieert Fontein het reilen en zeilen van de (kunst)wereld. Hij speelt zo met de verwachtingen en (ongeschreven) regels van de kijker en houdt deze met zijn alternatieve bibliotheek een spiegel voor.

Beth Namenwirth

Personen die naar kunst kijken, dat is voor Beth Namenwirth een favoriet onderwerp voor haar schilderijen. Een schilderij is een statisch voorwerp. Zodra er echter door iemand naar gekeken wordt, gaat het leven in de waarneming van degene die kijkt. De laatste tijd verschijnt in het werk van Namenwirth regelmatig een vrouw die tekent of schildert. Ook deze schilderijen gaan over kijken en bekeken worden en laten meer van haar zelf zien.

Guido Nieuwendijk

Kenmerkend voor de stijl van Guido Nieuwendijk is zijn mengvorm van abstractie met pop, gecombineerd met een relativerend en humoristisch karakter. Nieuwendijk maakt zowel monumentale muurschilderingen als kleine werken op paneel. Zijn werk altijd is te herkennen aan het heldere kleurgebruik, de geometrische vormen en een speelse opbouw.

Jur de Vries

Be├»nvloed door puerilisme (‘kinderlijk gedrag’) en cartoons, schept De Vries beelden waarin zwarte humor en tragiek samenkomen. De uitstraling is vaak bitter-komisch met een zekere melancholie. Ook herkenbaar zijn chaos en anarchie, volgens De Vries niet veel krankzinniger dan de werkelijkheid zelf.

Kim van Erven

Wanneer ziet iets er ‘lekker’ of onweerstaanbaar uit? Wanneer willen we iets aanraken? De wandobjecten van Van Erven zijn abstract, maar ergens ook herkenbaar. Zij zoekt naar de spanning tussen hard en zacht, statig en frivool, onschuldig en obsceen. Van Erven wil dat haar werk altijd een zeker ongemak uitstraalt.

Ronald Nijhof

Ronald Nijhof werkt door middel van fotografie aan beeldverzamelingen. Deze verzamelingen ontstaan door het vastleggen van situaties in de openbare ruimte en in het atelier. De foto’s van deze verschillende situaties plaats hij, onbedoeld en bewust, naast elkaar. Zo gaan ze iets met elkaar aan en ontstaan er verbindingen die er eerst niet leken te zijn. Nijhofs beelden zijn zodoende een ode aan de schoonheid van de wereld om ons heen, als onuitputtelijke bron van plezier.

Rosalynn van Hummel

Het werk van Rosalynn van Hummel houdt zich bezig met het vrouwelijk lichaam en onze omgang daarmee. De kracht van de vrouwelijke seksualiteit, de plooibaarheid van het lichaam en cultureel bepaalde schaamtes zijn thema’s die terugkomen in haar schilderijen. In haar benadering zoekt Van Hummel zowel herkenning als spanning. De associaties die daarbij ontstaan zijn voor iedereen anders. Bijvoorbeeld: wanneer verandert een naakt lichaam in een lustobject?

Groepstentoonstelling Keep It Clear! is van 9 april t/m 15 mei elke vrijdag, zaterdag en zondag te zien tussen 12.00u en 17.00u. De opening vindt plaats op zaterdag 9 april om 16.00u.

Events

Opening

De feestelijke opening van de expositie Keep It Clear! in ACEC vindt plaats op zaterdag 9 april vanaf 16.00u. Alle informatie over de gezamenlijke opening van Keep It Clear! en Borrowed Spaces vindt u hier.

Zaterdag 23 april 14.00u: gratis workshop upcycling amateur landschapsschilderijen van Ate von Hes (aanmelden binnenkort mogelijk).

Zaterdag 14 mei 20.00u: visuele en muzikale live performance: DELTATUNE & GAMMARAY.