Stadspark Berg en Bos is een kunstwerk rijker: De Worp. Het is een eerbetoon aan de mannen die zich tijdens de crisisjaren 1932-1937 hebben ingezet voor het werkverschaffingsproject, met als resultaat de prachtige bosvijver. Het kunstwerk is op vrijdag 9 februari onthuld door wethouder cultuur Peter Messerschmidt, voorzitter van het Erfgoedplatform Apeldoorn Ben Mouw en kunstenaar Wouter Bloemendal.
Tijdens deze uitdagende tijd van werkloosheid was er grote behoefte aan werk. Maar liefst 500 mannen groeven vervolgens de vijver van Berg en Bos. De Worp eert deze mannen en brengt de fysieke inspanningen van toen op indrukwekkende manier tot leven. Het klassieke bronzen beeld, ontworpen met moderne technieken, laat een dynamische worp van zand zien. Met het beeld heeft de Apeldoornse kunstenaar verschillende fases van de schepbeweging vastgelegd.
Wethouder Messerschmidt: “Dit kunstwerk is een prachtig eerbetoon aan onze geschiedenis en aan de mannen die de bosvijver groeven. Het kunstwerk verrijkt het culturele landschap van Apeldoorn en nodigt iedereen uit om de verbinding te voelen met deze mannen, die Apeldoorn hebben verrijkt met een prachtige vijver.”
Bewonersinitiatief
Het idee voor dit kunstwerk is ontstaan tijdens de Open Monumentendagen in 2021. Het Erfgoedplatform Apeldoorn omarmde dit bewonersinitiatief. In samenwerking met de Stichting ACEC en de gemeente Apeldoorn heeft het geleid tot de realisatie van De Worp.
Over Wouter Bloemendal
Wouter Bloemendal, geboren en getogen in Apeldoorn, is een creatief ontwerper en kunstenaar. Hij heeft een passie voor het zichtbaar maken van het onzichtbare. De Worp is een bijzondere mijlpaal in zijn carrière, waarbij het voor het eerst is gelukt gebruik te maken van virtual reality (VR) in zijn werkproces.
Foto’s: Rob Voss voor de Gemeente Apeldoorn