DE BOOM IN GROENEWOUD

DE BOOM IN GROENEWOUD

In de buurt Groenewoud staat sinds 2021 het kunstwerk de Boom van Sjoerd Buisman. Zijn ontwerp voor deze locatie is kenmerkend voor zijn oeuvre: een geabstraheerde boomvorm van brons. Dit kunstwerk is tot stand gekomen op initiatief van de bewoners en past goed bij de directe woonomgeving, de zichtlocatie en de Veluwe.

Het project

Op initiatief van de bewoners van Groenewoud, vlakbij de Prins Willem-Alexanderlaan in Apeldoorn, is er een kunst-opdracht uitgeschreven. De bewoners hebben na een selectieproces bij meerderheid gekozen voor een kunstwerk van beeldhouwer en conceptueel kunstenaar Sjoerd Buisman. Het is het eerste beeld van Buisman dat in de openbare ruimte van Apeldoorn is komen te staan. Het kunstwerk is op 26 maart 2021 opgeleverd.

De bewoners hebben het groene karakter van Apeldoorn (dat ook terugkomt in de straatnaam ‘Groenewoud’) tot thema gekozen voor het kunstwerk. De vraag richtte zich op een artistieke boomvorm – een verbinding van natuur en cultuur, een aanvulling op de huidige groene omgeving. Sjoerd Buisman maakte een boomvorm die bestaat uit onderdelen van echte bomen.

De bijna 4 meter hoge boom is opgebouwd uit een stam van cilinders, waaruit takken ontspringen die een meer natuurlijke vorm aannemen. De bovenkant van het ontwerp bestaat uit in brons gegoten onderdelen van echte bomen. Het kunstwerk is door de hoogte en de opvallende groene patina niet alleen een blikvanger voor de bewoners van Groenewoud, maar ook goed te bewonderen vanaf de Prins Willem-Alexanderlaan.

Foto: Rob Voss

De kunstenaar

Sjoerd Buisman (Gorinchem, 1948) bestudeert de wijze waarop bomen en planten groeien en experimenteert hiermee in zijn ruimtelijk werk. In zijn manipulaties laat Buisman bomen onder een bepaalde hoek groeien, of hangt hij planten ondersteboven. Hij legt zijn wil op aan de natuur, maar is zich ook bewust van het feit dat deze op een dag weer de overhand zal krijgen. Buisman studeerde aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam en aan de Ateliers. Zijn werk werd onder andere getoond in CODA (Apeldoorn), het Kröller-Müller Museum (Otterlo), Galerie Ramakers (Den Haag) en Arti et Amicitiae (Amsterdam).

ACEC & kunst in de openbare ruimte

Stichting ACEC zet zich in voor nieuwe kunst in de openbare ruimte van Apeldoorn, in opdracht van de gemeente Apeldoorn. Recente projecten zijn de Boom der Vrijheid aan de Paslaan (André Kruysen), fotopanelen in winkelcentrum Anklaar (Suzan Drummen) en De Notenkrakerrrr (Dedden&Keizer) in de Museumpassage. ACEC werkt met beoordelingsgroepen bestaande uit ondernemers en inwoners van Apeldoorn, waardoor per project zoveel mogelijk maatwerk kan worden geleverd.