NOTENKRAKERRRR

NOTENKRAKERRRR

Oog in oog met een mythisch wezen!

Na maanden voorbereiding is dit weekend het kunstwerk De Notenkrakerrrr onthuld in de Museumpassage. Deze steeg wordt omringd door plezier: films, exposities, bijeenkomsten, voorstellingen en lekker eten en drinken, maar was zelf een beetje kaal. Vanaf nu niet meer! Nu sta je er oog in oog met een mythisch wezen: half eekhoorn, half jongen van 8. De Notenkrakerrrr leunt ontspannen met één arm op een grote eikel en neemt zijn omgeving in zich op. Zijn sprookjesachtige verschijning spreekt tot de verbeelding en prikkelt de fantasie.

Het kunstenaarsduo SpaceCowboys (Albert Dedden & Paul Keizer) uit Deventer maakte speciaal voor de Apeldoornse binnenstad deze zogeheten Notenkrakerrrr. Dit ontwerp kwam als winnaar uit de bus bij een jury van ondernemers en omwonenden. De beeltenis van een eekhoorn is natuurlijk niet toevallig: in de stad Apeldoorn en op de Veluwe is de eekhoorn een veel gezien dier. De keuze voor dit dier in plaats van één van de ‘big five’ van de Veluwe is bewust. De eekhoorn is een echte performer, een acrobaat die de aandacht trekt. Daarom past hij zo goed tussen de kunst- en theaterlocaties rondom de steeg.

Vanwege het coronavirus genoot De Notenkrakerrrr het geen grote opening, maar een pop-up-onthulling. 25 passanten konden als eerste het mythisch wezen in de Apeldoornse binnenstad aanschouwen. Het beeld werd onthuld door wethouder Detlev Cziesso, SpaceCowboys-kunstenaars Albert Dedden en Paul Keizer en ACECs eigen Jasper van der Graaff.

ACEC & Kunst in de openbare ruimte

Sinds twee jaren zet stichting ACEC zich in voor nieuwe kunst in de openbare ruimte van Apeldoorn. Ook de komende jaren investeert gemeente Apeldoorn in kunst in de stad. ACEC adviseert hierin de gemeente en begeleidt het proces rondom kunst in de openbare ruimte.