JARIG AAPJE

JARIG AAPJE

Ter gelegenheid van het vijftigjarig jubileum van de Apenheul in 2021 maakte Florentijn Hofman het kunstwerk Jarig Aapje, dat in de Marktstraat van Apeldoorn staat. Het bijna vier meter hoge kunstwerk van cortenstaal werd op 12 juli onthuld door Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden, beschermvrouwe van Apenheul.

Sinds anderhalf jaar werkt Stichting ACEC aan diverse nieuwe kunstwerken in de openbare ruimte van Apeldoorn. Deze kunstwerken ontstaan de ene keer door initiatief van een wijkraad, een andere keer dankzij bewoners van een straat, en soms gewoonweg omdat er een geweldige Apeldoornse aanleiding is. In 2021 bestaat Apenheul namelijk 50 jaar! Om dit jubileum te vieren staat er sinds juli van dit jaar een gloednieuw kunstwerk in de Apeldoornse Marktstraat, gekozen door een Apeldoornse jury.

Het bronzen beeld met de naam Jarig Aapje werd ontworpen door kunstenaar Florentijn Hofman. Het kunstwerk staat symbool voor de verbondenheid van het iconisch park Apenheul met de stad Apeldoorn. Het beeld is gemaakt van cortenstaal, een materiaal dat zeer gevoelig is voor corrosie, wat na verloop van tijd een fraaie roestbruine kleur zal krijgen.

Onthulling Jarig aapje

H.K.H. Prinses Margriet der Nederlanden, beschermvrouwe van dit bijzondere dierenpark, kwam naar Apeldoorn om het bijzonder feestelijke kunstwerk te onthullen. Dit deed zij in aanwezigheid van commissaris van de Koning John Berends, burgemeester Ton Heerts en directeur Roel Welsing van de Apenheul. Ook lokale ondernemers, inwoners van de Marktstraat en leden van de jury waren present.

De onthulling van het kunstwerk van Florentijn Hofman maakt onderdeel uit van een groot jubileumprogramma rond het vijftigjarig bestaan van de Apenheul. Zo kon men in de binnenstad van Apeldoorn het Buitenmuseum bezoeken, dat voor de gelegenheid de historie van Apenheul in beeld bracht, viel er bovenop het stadhuis een grote opblaasbare aap te bewonderen en was er voor kinderen een leuke apenspeurtocht.

Het kunstwerk van Florentijn Hofman in de Marktstraat is een initiatief van Stichting ACEC, Apeldoorn Marketing en de gemeente Apeldoorn. De selectie van het beeld was in handen van een Apeldoornse jury van inwoners en ondernemers uit de stad.