JARIG AAPJE

JARIG AAPJE

Sinds anderhalf jaar werkt Stichting ACEC aan diverse nieuwe kunstwerken in de openbare ruimte van Apeldoorn. Deze kunstwerken ontstaan de ene keer door initiatief van een wijkraad, een andere keer dankzij bewoners van een straat, en soms gewoonweg omdat er een geweldige Apeldoornse aanleiding is. In 2021 bestaat Apenheul namelijk 50 jaar! Om dit jubileum te vieren staat er sinds juli van dit jaar een gloednieuw kunstwerk in de Apeldoornse Marktstraat, gekozen door een Apeldoornse jury.

Het bronzen beeld met de naam ‘Jarig aapje’ werd gemaakt door kunstenaar Florentijn Hofman. ‘Jarig Aapje’ staat symbool voor de verbondenheid van een iconisch park met de stad Apeldoorn. Het beeld is gemaakt van cortenstaal, een materiaal dat zeer gevoelig is voor corrosie, wat na verloop van tijd een fraaie roestbruine kleur zal krijgen.

Onthulling ‘Jarig aapje’

H.K.H. Prinses Margriet der Nederlanden, beschermvrouwe van dit bijzondere dierenpark, kwam naar Apeldoorn om het bijzonder feestelijke kunstwerk te onthullen. Dit deed zij in aanwezigheid van commissaris van de Koning John Berends, burgemeester Ton Heerts en directeur Roel Welsing van de Apenheul, evenals ondernemers en inwoners van de Marktstraat en leden van de jury. 

De onthulling van het kunstwerk maakt onderdeel uit van een groot jubileumprogramma. Zo is er in de binnenstad het Buitenmuseum dat de historie van Apenheul in beeld brengt, bovenop het stadhuis valt een grote opblaasbare aap te bewonderen en voor kinderen is er een leuke apenspeurtocht.

Het kunstwerk is een initiatief van ACEC, Apeldoorn Marketing en de gemeente Apeldoorn. De selectie van het beeld was in handen van een Apeldoornse jury van inwoners en ondernemers uit de stad.