BOOMKROONJUWELEN

BOOMKROONJUWELEN

Vier unieke kunstobjecten, gemaakt door twee Apeldoornse kunstenaars, verrijken vanaf mei 2023 Stadspark Berg & Bos. Kunstenaars Iris Burghout en Ferry Staverman hebben zich voor het ontwerp laten inspireren door koninklijke thematiek. Zo brengen hun ‘boomkroonjuwelen’ op bijzondere wijze cultuur en natuur samen.

De boomkroonjuwelen zijn vanaf 11 mei 2023 voor een periode van twee jaar te bewonderen in het park.

Apeldoornse kunst

Iris Burghout en Ferry Staverman ontwierpen en ontwikkelden ieder twee grote kunstwerken die worden bevestigd in de boomkronen van Stadspark Berg & Bos. Burghout laat zich in haar werken Smaragd en Peridot inspireren door de organische natuur. Het werk van Staverman bestaat uit sierlijke lampion-achtige objecten. Jasper van der Graaf, directeur van ACEC en artistiek adviseur in dit project, droeg de twee aan op basis van eerder gemaakt werk en ervaring.

Groene omgeving

Stadspark Berg & Bos is voor Apeldoorn een ‘kroonjuweel’ op zich en fungeert als een soort groene poort naar de Veluwe. Het park vormt zich daardoor tot de ultieme locatie voor de boomkroonjuwelen. Daarnaast kent deze plek een rijke historie vol evenementen, gebeurtenissen en ontwikkelingen. Historische verhalen over het park gecombineerd met verhalen over hedendaagse kunst worden gebundeld in een nieuwe audiotour Bijzonder Berg & Bos. De audiotour start vanaf het Theehuis en is vanaf donderdag 11 mei gratis beschikbaar in de Apeldoorn Stories app.

Boomkroonjuwelen in Stadspark Berg & Bos (foto: Rob Voss)
Boomkroonjuwelen – Ferry Staverman in Stadspark Berg & Bos (Foto: Rob Voss)

Over de organisatie

De boomkroonjuwelen in Stadspark Berg & Bos zijn onderdeel van het project Koninklijke Veluwe. In dit project, ter gelegenheid van de grote heropening van Paleis Het Loo, werken diverse partners samen aan het thematisch versterken van Apeldoorn als royale bestemming. De boomkroonjuwelen zijn een idee van citymarketingorganisatie Apeldoorn Partners in samenwerking met ACEC, Accres en de Gemeente Apeldoorn. ACEC verzorgde de artistieke advisering voor de kunstwerken. De audiotour is ontwikkeld door Bureau Max met medewerking van het Apeldoorns Gidsen Collectief en IVN Apeldoorn en is onderdeel van Apeldoorn Stories.

Boomkroonjuwelen & audiotour Bijzonder Berg & Bos (foto: Rob Voss)
Foto: Rob Voss
Boomkroonjuwelen & audiotour Bijzonder Berg & Bos (foto: Rob Voss)
Foto: Rob Voss