Op initiatief van Bart Koldewee wordt er recent werk getoond van Willem van Ballegooyen, Harry Markusse en Bart Koldewee.
Allen abstracte strakke schilders met een fascinatie voor vorm, compositie en ruimte, met allemaal een eigen kijk op deze thema’s.
De twee jonge kunstenaars en de nestor laten zien dat deze decennialange traditie in de schilderkunst nog steeds relevant en actueel is.
Willem van Ballegooyen
Willem van Ballegooyen is begin jaren 70 geïnspireerd geraakt door het Russisch constructivisme en dit is zijn belangrijkste schilderkunstige bron geweest. Gelijk aan de Russisch constructivisten was zijn kunstenaarschap ook direct verbonden met maatschappelijke doelen en zette hij zijn kunstenaarschap in om de maatschappij te verbeteren en te veranderen.
Harry Markusse
De schilderijen van Harry Markusse zijn non-figuratief. De composities ontstaan al schilderend in zijn atelier, zonder voorbedacht plan. Hij wordt geïnspireerd en beïnvloed door kleuren, ritmes, vormen en ruimtelijke ordeningen die hij in het dagelijks leven waarneemt. Deze elementen gebruikt hij in zijn werk waarmee hij perspectief en een diepte-ruimte werking creëert. De vormen op het doek zijn weliswaar strak maar de composities zijn dynamisch en suggereren een oneindige beweging. “Ik zie mijn schilderijen als een momentopname van iets dat alsmaar kan doorgaan. Het stopt binnen het kader van het schilderij maar in mijn gedachten blijft het zich verder ontwikkelen. Uit elk schilderij komt weer nieuw werk voort en zo ontstaan series met terugkerende formaten, patronen en kleurtonen”.
Bart Koldewee
Het werk van Bart Koldewee gaat over een persoonlijk onderzoek waarin verhoudingen, geometrie en vlakverdelingen onderzocht worden. Door uitsluitend in zwart wit te werken wordt er nadruk gelegd op de vorm en de variatie daar in. Door strak te werken en sterke contrasten toe te passen ontstaat er helder en duidelijk werk.