Vlaggenactie 75 jaar bevrijding

Vlaggenactie 75 jaar bevrijding

Datum
17 apr t/m 5 mei 2020
Soort
Expo

Tot begin maart was het Cultuurkwartier zich volledig aan het voorbereiden op 75 jaar vrijheid. Wij (CODA, Gigant, ACEC, Centrum Management, Apeldoorn Marketing en de Gemeente) zijn allen betrokken bij de totstandkoming van de Canadian Walk en het Buitenmuseum met foto’s van de bevrijding van Apeldoorn door het Canadese leger. Dit alles in de binnenstad, op de gevels van de winkels in het centrum. Daarnaast komt er een kunstwerk op de hoek van de Paslaan en de Hoofdstraat. Deze initiatieven doen wij gezamenlijk.

De bevrijding van Apeldoorn zou feestelijk worden geopend op 17 april, met publiek. De voorbereidingen gaan door en deze zaken zullen nu in een later stadium van start gaan. We laten u zo spoedig mogelijk weten wanneer, afhankelijk van het beleid van de overheid.

Onze Apeldoornse geschiedenis verandert echter niet, ondanks de Coronacrisis. 17 april is en blijft de datum van de bevrijding van Apeldoorn door het Canadese Leger. Nu we ook te maken hebben met beperkingen in onze vrijheid, kunnen we ons mogelijk een betere indruk vormen van de impact die dat gehad moet hebben.

Door de beperkingen kunnen we geen bijeenkomsten houden. Wel kunnen we van huis uit de bevrijding van Apeldoorn vieren, simpelweg door een vlag uit te hebben hangen van 17 april t/m 5 mei. Wij roepen u op dat te doen, als eerbetoon aan onze bevrijders.

Mocht u geen Nederlandse vlag hebben, koopt u dan een vlag met het wapen van Apeldoorn en Canada erop. Dit is een idee bedacht door enkele Apeldoornse bedrijven, waarvan de opbrengst van de verkoop naar Het Rode Kruis gaat. U kunt de vlag hier bestellen.