Verstild. Tien kunstenaars zien het Fochteloërveen

Verstild. Tien kunstenaars zien het Fochteloërveen

Datum
12 december 2018 t/m 13 januari 2019
Tijd
17:00
Soort
Expo

Tien prentkunstenaars van naam zijn door de Stichting Nobilis, centrum voor prentkunst in Fochteloo, gevraagd deel te nemen aan de expositie Verstild. Tien kunstenaars zien het Fochteloërveen. Ze ontvingen een werkbudget en lieten zich inspireren door het hoogveengebied nabij Fochteloo. Elke deelnemende kunstenaar moest in ieder geval één prent maken met het Fochteloërveen als uitgangspunt. Zeven van de tien maakten meer prenten met dit thema. Elke kunstenaar leverde uiteindelijk vijf prenten in. Na expositie deze zomer in Fochteloo (1.255 bezoekers) verhuisde deze verkooptentoonstelling gedurende de maand november naar Ameland Kunstmaand (ruim 4.000 bezoekers) en is nu te zien in het ACEC Gebouw in Apeldoorn. Daarna keert de collectie terug naar Fochteloo.

De groepstentoonstelling is het kader van Culturele Hoofdstad 2018 en bestaat in totaal uit vijftig werken van Nederlandse topgrafici. Verschillende grafische technieken zijn er te zien. Naast figuratief ook abstract werk.

Deelnemende kunstenaars zijn:

Peter O. Gerrits uit Roden: geniet bekendheid met zijn constructivistische werk. Hij zwierf veel door het Fochteloërveen en maakte er talrijke zeefdrukken over. Antje Veldstra uit Groningen maakte twee prenten in meerkleuren houtdruk over de veenvorming. Onlangs verscheen haar boek Antje Veldstra Met open blik. Peter Lazarov uit Veliko Tarnovo beklom de uitkijktoren De Zeven en maakte een panoramaprent in houtgravure. Werkt nu een jaar in China. Anneke Kuyper uit Haarlem verdiepte zich in waternymfen, die vroeger in het veen voorkwamen. Ze zag zelfs een Stellingwerfse griffioen. Grietje Postma uit Boelenslaan maakte drie meerkleurenprenten aan de randen van het veengebied. Zij werkt in de techniek van de reductiehoutsnede. Reinder Homan uit Bakhuizen koos voor een ets met een geweldig uitzicht over het hele veen. Siemen Dijkstra uit Dwingeloo maakte twee grote prenten over het Fochteloërveen in de techniek van reductiehoutsnede.  Erik van Ommen uit Vries maakte etsen en meerkleurenhoutsneden. Voor dit project een meerkleurenprent van de kraanvogels, die in Fochteloo verblijven. Onze eigen Cees Andriessen maakte vijf nieuwe prenten, die op abstracte wijze het Fochterloërveen uitbeelden in de verschillende jaargetijden. Christiaan Kuitwaard uit Oldeberkoop maakte een serie samenhangende prenten, waarin ook de nacht in het Fochteloërveen aan bod komt. Vorig jaar was er een overzichtstentoonstelling van zijn werk in Museum Belvédère in Heerenveen/Oranjewoud.

Bij de tentoonstelling ‘Verstild’ is een catalogus verschenen, die in het ACEC Gebouw te koop is voor slechts € 7,50. Van de tien hoofdprenten zijn dubbele kunstkaarten in een pakketje te koop voor € 10,00 (maar ook los verkrijgbaar voor € 1,25). Catalogus en pakketje van tien kaarten samen € 15,00.

In de catalogus zijn alle vijftig werken van de tentoonstelling afgebeeld maar ook foto’s van natuurfotografe Judith Bouma-Litjens uit Fochteloo. Van haar hand ziet u op de tentoonstelling een prachtige serie foto’s, gemaakt in het Fochteloërveeb. Zij schreef ook het natuurhistorisch deel van de catalogus.

Cees Andriessen

Siemen Dijkstra

Peter O. Gerrits

Reinder Homan

Christiaan Kuitwaard

Anneke Kuyper

Peter Lazarov

Erik van Ommen

Grietje Postma

Antje Veldtra