Verloren Banden

Verloren Banden

Datum
4 t/m 8 nov 2015
Soort
Apeldoornse Tentoonstelling

De expositie Verloren Banden geeft op bijzondere wijze, van binnenuit, een kijkje in de levens van Molukse families uit Vaassen tussen 1979 en 1995.
In de roerige jaren 70 waarin Nederland op gespannen voet leefde met de Molukse bevolking, zag een groep jonge Molukkers een mogelijkheid om op creatieve wijze de dagelijkse problemen te ontvluchten. Enkele jaren na de brute ontruiming van hun woonoord Vaassen op 14 oktober 1976, kregen ze de kans om met professionele camera- en geluidsapparatuur hun omgeving vast te leggen.
Dit project werd gesubsidieerd door de lokale overheid, eigenlijk bedoeld om de drugsproblematiek in de wijk aan te pakken. In een tijd gekenmerkt door politieke spanningen, hoge werkloosheid en drugsverslaving brengen ze een, voor de buitenwereld, gesloten Molukse gemeenschap in beeld die hoop en verbondenheid vindt in muziek, dans en sport.
Bijna 40 jaar later worden de vergeten videobanden op een zolderkamer teruggevonden.
Het werd het begin van de zoektocht naar de geschiedenis van de tapes. Wie zijn de mannen die deze opnames maakten? Hoe kwamen ze aan de apparatuur? Wat waren hun beweegredenen en wat hebben ze getracht vast te leggen?

De audiovisuele expositie Verloren Banden vertelt aan de hand van woord, beeld en geluid over een reis zonder zichtbare bestemming. De titel heeft enerzijds betrekking op de videobanden, anderzijds op relaties die door de jaren heen uit het zicht zijn geraakt.
Een verhaal over vriendschap, lotgenoten en het leven in disparate werelden.
Red de Verloren Banden!
Door de jaren heen zijn de banden beschadigd door vocht, stof en klimaatomstandigheden.
Om het unieke beeldmateriaal te redden is geld nodig. Om die reden start Verloren Banden een geldinzamelingsactie dat loopt van 07 november tot 07 december 2015 met als doel de circa 300 videobanden te repareren en digitaliseren. Bezoek onderstaande website of Facebook pagina voor meer informatie.

De expositie is tevens bedoeld om aandacht en betrokkenheid voor de geldinzamelingsactie te genereren. Op zaterdag 07 november is de feestelijke afsluiting met muziek, dans en diverse sprekers. Aansluitend is er om 19:30 een afterparty in Art-Café SamSam met een jamsessie en Moluks eten.

Website: www.onderdeklokvanvaassen.nl/verlorenbanden
Facebook: https://www.facebook.com/OnderDeKlokVanVaassen
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jeftha Pattikawa (tel) 06 520 88 100
(email) info@onderdeklokvanvaassen.nl