Twee zeer jonge pianovirtuozen in Aardlekconcert

Datum
20 februari 2011
Tijd
16:00 - 17:00
Soort
Events

De aardlekconcerten, georganiseerd door de ereprijs, hebben inmiddels een spraakmakende plek verworven in het Apeldoornse culturele aanbod. In de repetitieruimte van het orkest spelen musici die op de één of andere manier verbonden zijn met de ereprijs. Ditmaal ligt de verbinding bij ereprijs pianist Aljosja Buijs, als pianoleraar van de jonge Lucas van der Vegt.

Lucas van der Vegt begon zijn  pianostudie op 6-jarige leeftijd bij Aljosja Buijs in Oosterbeek. Michel Xie is op 9-jarige leeftijd bij Wim van Ophuizen in Wageningen aan zijn pianostudie begonnen. Sinds september 2008 vervolgden zij allebei hun studie bij Frank Peters (ook zelf vaak betrokken bij ereprijs concerten, zoals bijvoorbeeld het pianoconcert van Hannah Kulenty voor orkest en  piano-solo) en namen zij deel aan de jongtalentklas van het conservatorium ArtEZ in Arnhem. In 2010 zijn zij begonnen aan de vooropleiding.

Lucas en Michel behaalden met quatre-mains de eerste prijs in de regio Oost op het Prinses Christina Concours 2010. Naast quatre-mains, heeft het duo ook stukken voor 2 piano’s op het repertoire staan. In juni 2010 hebben zij met het Gelders Orkest ‘le Carnaval des Animaux’ van Saint Saens uitgevoerd. In maart 2011 staat het ‘Concert voor twee piano’s in d-mineur’ van Poulenc gepland met het Orkest van het Oosten. Michel bespeelt een Pleyel vleugel uit 1974 ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumentenfonds.

http://www.youtube.com/watch?v=-Sl3xYmpSFE

http://www.youtube.com/watch?v=dbegnFqK5cs&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=5ehOroWuwnY&feature=related