Tirzo Martha Wilhelminaring Winnaar zoekt vrijwilligers

Tirzo Martha Wilhelminaring Winnaar zoekt vrijwilligers

Datum
23 t/m 27 mrt 2020
Soort
Events

Meewerken aan een kunstwerk met de kunstenaar Tirzo Martha (Willemstad, Curaçao 1965)

 Op 31 augustus 2019 in het Coda Museum in Apeldoorn ontving Tirzo Martha de Wilhelminaring, tweejaarlijkse oeuvre prijs voor de Nederlandse beeldhouwkunst.  https://tirzomartha.com/

Naast deze ring en alle eer, wordt aan de kunstenaar gevraagd in het Sprengenpark te Apeldoorn een kunstwerk voor de openbare ruimte te maken. In dit park staan ook de beelden van de eerdere prijswinnaars. De kracht van Martha’s werk is dat hij met zijn beelden verhalen vertelt, zijn gemeenschap een stem geeft, en tegelijkertijd het sculpturale niet uit het oog verliest en het toch een heel eigen gezicht heeft.

Kunst is voor Tirzo Martha (Willemstad, Curaçao, 1965) een manier om sociaal betrokken te zijn. Zijn werk wordt gekenmerkt door een grote diversiteit aan voorwerpen en materialen en de veelzijdigheid ervan. De beeldopbouw is meestal samengesteld en collage-achtig/assemblage met het oog op compositie, hoe de objecten in verhouding staan ten opzichte van elkaar. Zijn materiaalgebruik is onconventioneel. Ook zijn er vaak verwijzingen in zijn beelden en installaties te herkennen: heiligenbeelden refereren aan de rol van religie op Curaçao; doeken gemaakt uit postzakken van de voormalige Nederlandse Antillen verwijzen naar de koloniale geschiedenis, parasols, zoals in zijn sculptuur Are You Happy Now? refereren naar (staan symbool voor) bescherming.

In zijn installaties en performances brengt Martha verschillende gemeenschappen samen. Enerzijds doordat hij beeldelementen ontleent aan verschillende culturen en contexten, anderzijds omdat hij anderen dikwijls betrekt bij het maken van zijn werk. Martha gelooft niet in perfectie, hij wil juist de alledaagse ‘schoonheid van de imperfectie’ laten zien.

Voor het werk dat nu gemaakt zal worden in Apeldoorn geldt hetzelfde: het werk zal het resultaat vormen van een nauwe samenwerking met mensen uit Apeldoorn. Een groepje vrijwilligers dat als het ware sociaal gezien model kan staan als een dwarsdoorsnede van de lokale bevolking zal gedurende een week intensief met de kunstenaar samen aan één beeld werken. De vrije, maar niet vrijblijvende vraag aan de deelnemers zal gaan over de emotionele binding met dingen uit hun dagelijkse omgeving. Deze dingen worden deel van het nieuw te creëren beeld als geheel. Dit werk groeit en ontstaat uit een open en creatieve dialoog tussen de participanten en de kunstenaar Tirza Martha. Dat hele intensieve proces vindt plaats in ACEC (Apeldoorns Centrum voor Eigentijdse Cultuur). Dit culturele gebouw is een tentoonstellingsruimte en activiteitencentrum. De kunstenaar heeft zelf veel ervaring met dit soort trajecten en stimuleert de deelnemers om samen over de vaak zo geijkte grenzen heen te kijken.

Tenslotte volgt er uit zo tot stand gebrachte ‘sociale sculptuur’ een duurzaam buitenkunstwerk dat naar alle waarschijnlijkheid in aluminium wordt vereeuwigd.

Wij zoeken dan ook vrijwilligers om met de kunstenaar samen te werken.

Als vrijwilliger komt u met ideeën, vervolgens kijkt Tirzo Martha of hij dit in het kunstwerk kan verwerken.

Wanneer moet u beschikbaar zijn.

Datum: van 23 maart t/m 27 maart

Tijdstip: van 9.30 tot 12.00 uur.

 

Wanneer u geïnteresseerd bent en mee wilt doen stuur dan een mail naar gerrit@acecgebouw.nl