“This is the Cees… Portraits and more !”

“This is the Cees… Portraits and more !”

Datum
29 sep t/m 30 okt 2016
Soort
Apeldoornse Tentoonstelling

Cees Baars, (Arnhem1956), Apeldoorner sinds 1966.

Al tijdens middelbare school en laboratoriumschool werd Cees gegrepen door het medium fotografie en volgde nadien Fotovakschool, en div. korte opleidingen bij softwarebedrijven, studio’s en Fotoacademie om zich verder te bekwamen als vakfotograaf.
Na sollicitatie en proeven van bekwaamheid (er moest snel en nauwkeurig gewerkt worden..) werd hij in 1977 uit  vele tientallen kandidaten gekozen om  voor Wegener’s Couranten Concern in loondienst te mogen werken.

 Door de grote variatie aan opdrachten, de relatieve vrijheid en het vele contact met burgers en lezers van de Apeldoornse Courant bleef het werk boeiend. Hij was vele jaren met zijn collega’s  een van de visitekaartjes van de krant.

In de bijna veertig jaar is er veel veranderd in zijn vak: enkele tientallen jaren drukte hij dagelijks zelf zijn werk af in de donkere kamer, echter de digitale fotografie deed intrede en de computer verscheen op het bureau. Ook werd de naam van de Apeldoornse Courant enkele jaren geleden veranderd in “De Stentor”.

 

Foto’s gaan nu in een oogwenk de hele wereld over: professionele persfoto’s  worden door de grote beschikbaarheid van gratis materiaal steeds minder gewaardeerd: het echte vak dreigt hierdoor te verdwijnen. Het moet steeds goedkoper tegen almaar ongunstiger condities.Begrijpelijk: de toekomst van gedrukte media lijkt toenemend onzeker, en laat zich steeds meer door schaalvergroting, commercie en bezuinigingen regeren.

Cees was de laatste in loondienst zijnde fotograaf bij een dagblad in Nederland.

Anders dan de fotoselectie die in het Gemeentehuis hangt, is dit een selectie foto’s van bekende en onbekende Apeldoorners die de laatste tien jaar door Cees zijn geportretteerd, meestal onder grote tijdsdruk en geïmproviseerde omstandigheden. Samen met de foto’s die hij bij recensies van overheerlijke menu’s maakte in tal van restaurants op de Veluwe,  toont het zijn veelzijdigheid als fotograaf.

Met deze expositie neemt Cees op zijn eigen wijze afscheid van de lezers van De Stentor.

De geëxposeerde foto’s zijn te koop voor 70 euro per exemplaar.

De opbrengst gaat naar: Stichting Kinderen Kankervrij KiKa en naar Stichting Medic in Apeldoorn.

Dank aan De Persgroep/De Stentor voor het beschikbaar stellen van het getoonde beeldmateriaal.

-Prijswinnende GNF opname met schapen op weg naar actievoeren Arnhem (boven)
-Desert restaurant Het Veluws Hof, De Ruggestee Hoenderloo,
-Wim de Vries laat verstandelijk beperkte Rudy een cd opnemen.

Hoenderloo , restaurant De Ruggestee Het Veluws Hof, voor preuvenement

Apeldoorn , in de geluidsstudio van Wim de Vries neemt Rudy Buitenhuis zijn cd-tje met smartlappen op.

Apeldoorn , in de geluidsstudio van Wim de Vries neemt Rudy Buitenhuis zijn cd-tje met smartlappen op.