The Skullshow

The Skullshow

Datum
14 november 2019 t/m 12 januari 2020
Soort
Expo

The Skullshow in ACEC toont zeer divers en uitdagend werk van hedendaagse Nederlandse kunstenaars waarin de fascinatie met de dood, de kwetsbaarheid van het leven en existentiële vragen opgeroepen worden.
De werken staan in de lange traditie van de Vanitas stillevens;  Memento Mori, ‘mens gedenk te sterven’, zoals veelal uitgebeeld in de middeleeuwse dodendans gravures. Geen mens, uitgezonderd rang of stand, ontkomt aan de dood. De dood zit ons op de hielen, of zoals Bloem het al verwoordde: Vanaf het moment van geboren worden, begint het sterven stukje bij beetje. Maar natuurlijk moedigt deze gedachte ook aan tot een leven: Carpe Diem, ‘pluk de dag’.

Wat is dat toch, die fascinatie met de dood en het onderwerp dat de meeste mensen in het dagelijkse leven het liefst vermijden? Het is een vreemde aantrekkingskracht met een beladen symboliek. Veel subculturen maken hier dan ook dankbaar gebruik van, zoals bijvoorbeeld de metal, punk, gothic, maar ook de hardcore house. Is het een afzetten tegen.., een waarschuwing, doodsdrang of dwepen met de dood? Misschien om het meeste uit het leven te halen.

Naast alle symbolische kunsthistorische lading is de schedel natuurlijk een fantastisch studieobject voor kunstenaars. Net als modeltekenen ‘een must’ om te bestuderen in vorm, restvorm, plasticiteit en gelukkig een heel geduldig model!

The Skullshow laat zien hoe hedendaagse kunstenaars met dit vanitas-thema omgaan en zich hiermee in een lange traditie scharen. Van poëtische tekeningen, aquarellen tot snelle videoclips. Van zwarte keramiek tot frivole schilderijen. Van tattoos tot alchemie. Van studies naar uitgesponnen en zachte werken in textiel.

Deelnemende kunstenaars:
Arno Coenen, Dirk Comello, Paul van Dongen, Marcel Goossen, Stefan Gross, Hans van der Ham, Pawel Jankowzki, Thomas Kynst, Anke Land, Patrick Mangnus, Heleen Simons, Pim Trooster en Erik Vinkenoog.

Samenstelling tentoonstelling:
Patrick Mangnus

Paul van Dongen

Dirk Comello

Anke Land

Erik Vinkenoog