The Big Draw

The Big Draw

Datum
12 sep t/m 18 okt 2020
Soort
Expo

Een tentoonstelling met kunstenaarstekeningen

Tekenen heeft iets elementairs. Als je iets wil uitleggen, hoe abstract ook, komt een potlood vaak prima van pas. Wetenschappers, ingenieurs en klussers kunnen vaak niet zonder de snelle taal van de tekening. Zeker ook kunstenaars, die vaak veel te zeggen hebben, kunnen kun vele artistieke gedachten – hun ‘persoonlijk universum’ – goed geleiden via een potlood of pen. Sinds mensenheugenis wordt er getekend. Tekenen is direct, vloeit van gedachte naar papier, maar ook naar muren, tafels, toiletdeuren, schoolschriften…

In ACEC is de tentoonstelling The Big Draw te zien, met 7 muren vol werk van 7 kunstenaars. Eigenzinnige kunstenaars, die precies maken wat zij zelf willen, en niets anders. Dat maakt dat het werk misschien niet altijd mooi en bevallig is, maar soms afstoot of onbegrijpelijk oogt.

The Big Draw in ACEC

Ouzo81 uit Keulen wil graag anoniem blijven. Zijn graffititekeningen zijn soms namelijk ongevraagd aangebracht op muren in de openbare ruimte. Maar voordat hij de spuitbus ter hand neemt maakt hij prachtige schetsen, en die zijn nu te zien. Arie van Geest maakt schilderijen, waarin onder andere Disneyfiguren een persoonlijke surrealistische wereld openbaren. Speciaal voor ACEC maakte hij tekeningen waarin hij zijn door de jaren heen opgebouwde beeldtaal tentoonspreidt. Ook Ewoud van Rijn houdt zich bezig met dat wat je een sprookjeswereld zou kunnen noemen – maar dan flink grimmig en soms absurd. En kijk eens naar de lijn-etsen van Jordan Herregraven: alsof het werk afkomstig is uit een andere tijd of een andere wereld, een wereld waarin fabeldieren en demonen de dienst uitmaken. Hannah Celsius en Uli Kürner lijken meer spontaan te tekenen, gewoon door te beginnen en ergens te eindigen. Celsius verwerkt hier soms tekstfragmenten in, wat een voorliefde voor schrijven laat zien, en Kürner houdt zich bezig met ritme in zijn vloeiende lijncomposities. Jissel Kerkstra maakt portretten. De vervormingen daarin doen soms denken aan de verschillende perspectieven die Picasso in zijn portretten probeerde te brengen. Haar werk trekt aan, maar stoot ook weer af.

De tentoonstelling in ACEC laat zien hoe rijk tekenen kan zijn, hoe kunstenaars zich vastbijten in dit prachtige, duidelijke en heldere medium.

The Big Draw Apeldoorn

In Apeldoorn verzorgen illustratoren, striptekenaars, kunstenaars en acteurs van 24 tot en met 27 september op diverse plekken activiteiten waarnaar je kunt kijken of luisteren of waar je, gewapend met potlood of pen, zelf aan mee kunt doen. Daarnaast geniet je in ACEC en CODA van verschillende tentoonstellingen. Zo laat de tentoonstelling Van heide en verre in CODA je kijken door de ogen van de kunstenaar en laat de tentoonstelling Alles is studie zien hoe belangrijk tekenen voor een kunstenaar is. De kunst van het portrettekenen ontdek je tijdens een workshop van Stephan Peters in GIGANT. En heb je wel eens je oor op een tekening gelegd? Hoe dat klinkt, ontdekken kinderen in de voorstelling Witte kikker, eveneens in GIGANT.

In ACEC tonen 7 eigenzinnige kunstenaars hoe rijk en intiem tekenen kan zijn in de tentoonstelling die eveneens The Big Draw heet. In ACEC’s The Big Draw Salon vind je tekeningen van Apeldoornse kunstenaars. Ook kun je het tekenproces achter de nieuwste trots van de Apeldoornse binnenstad van dichtbij bekijken: De Notenkrakerrrr. Kinderen van 8 tot 12 jaar kunnen zaterdag 26 september bij ACEC hun tekentalent ontdekken bij ‘Ontdek jouw lijn‘. Aanmelden hiervoor kan door een mail te sturen naar jasper@acecgebouw.nl. Zeker weten dat er in jou ook een heus tekentalent schuilt!

Een vast en beproefd onderdeel van het festival is de ramenroute. Ondernemers en pandeigenaren hebben zich daar eerder voor aangemeld. Kunstenaars en tekenaars krijgen tijdens het festival de gelegenheid om een tekening te maken op de ramen. Wandel door Apeldoorn en laat je verrassen door deze bijzondere gevelwerken!

Het programma van The Big Draw is te vinden op de websites van ACEC, CODA en GIGANT en op festivalwebsite www.thebigdrawapeldoorn.nl. Bij het samenstellen van het programma is voor de veiligheid van bezoekers en medewerkers uiteraard rekening gehouden met de richtlijnen van het RIVM en de protocollen van de verschillende brancheorganisaties. Dat kan betekenen dat je je vooraf moet inschrijven voor een van de activiteiten. Alle informatie daartoe staat op de websites. De toegang tot de activiteiten is gratis. Als dat anders is vanwege bijvoorbeeld materiaalgebruik of locatie, staat dat op de websites aangegeven. De festivalkrant is af te halen bij een van de culturele instellingen.

The Big Draw Gelderland

In het jaar 2000 startte in Londen de stichting The Campaign for Drawing met een nieuw evenement: The Big Draw. Dit tekenevenement is inmiddels uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen dat jaarlijks verschillende grote steden uitdaagt om te tekenen.

De overkoepelende organisatie van The Big Draw Gelderland ligt in handen van P-Art, een stichting die zich inzet voor initiatieven die beeldende kunst naar de mensen toebrengt, in steden maar bijvoorbeeld ook in scholen, tehuizen, ziekenhuizen en bedrijven. Wil je dat zelf ontdekken en naast Apeldoorn ook van het festival elders genieten? Dan vind je alle informatie op de festivalwebsite van The Big Draw Gelderland. The Big Draw startte dit jaar in Nijmegen (10 tot en met 13 september), strijkt van 17 tot en met 24 september neer in Arnhem en is van 24 tot en met 27 september te gast in Apeldoorn.

Als onderdeel van The Big Draw Apeldoorn presenteert ACEC een tentoonstelling met tekeningen van Hannah Celsius, Ouzo81, Arie van Geest, Jissel Kerkstra, Uli Kürner, Ewoud van Rijn en Jordan Herregraven.

Deelnemers The Big Draw ACEC

Jordan Herregraven
Arie van Geest
Ouzo81
Hannah Celsius
Uli Kürner
Jissel Kerkstra
Ewoud van Rijn

Locatie

ACEC Roggestraat 44 Apeldoorn www.acec.nl