The Big Draw Salon

The Big Draw Salon

Datum
12 sep t/m 17 okt 2020
Soort
Expo

Een tentoonstelling met kunstenaarstekeningen

Tekenen heeft iets elementairs. Als je iets wil uitleggen, hoe abstract ook, komt een potlood vaak prima van pas. Wetenschappers, ingenieurs en klussers kunnen vaak niet zonder de snelle taal van de tekening. Zeker ook kunstenaars, die vaak veel te zeggen hebben, kunnen kun vele artistieke gedachten – hun ‘persoonlijk universum’ – goed geleiden via een potlood of pen. Sinds mensenheugenis wordt er getekend. Tekenen is direct, vloeit van gedachte naar papier, maar ook naar muren, tafels, toiletdeuren, schoolschriften…

In ACEC is niet alleen de tentoonstelling The Big Draw te zien, met 7 muren vol werk van 7 kunstenaars – maar ook The Big Draw Salon. Als onderdeel van The Big Draw Apeldoorn presenteert ACEC deze tentoonstelling met werk van 20 kunstenaars en tekenaars uit Apeldoorn. Je kunt schetsboeken van illustrator Helene Jorna zien, digitale tekeningen van Wouter Bloemendal, sprookjesachtige verbeeldingen van Roos Jonker, kroontjespentekeningen van Sybren Rodenhuis en nog veel meer.

Deelnemers The Big Draw Salon

Stephan Peters
Bas Fontein
Ferry Staverman
Loes Huis in ’t Veld
Peter ten Lohuis
Anouk Bijsterbosch
Wouter Bloemendal
Roel Ottow
Roos Jonker
Rene Ellenbroek
Theo Semeijn
Sybren Rodenhuis
Iris Burghout
Anke Land
Sandra Peters
Wilma Stegeman
Vincent Rijnbende
Karim Olmayri
Helene Jorna

The Big Draw Apeldoorn

In Apeldoorn verzorgen illustratoren, striptekenaars, kunstenaars en acteurs van 24 tot en met 27 september op diverse plekken activiteiten waarnaar je kunt kijken of luisteren of waar je, gewapend met potlood of pen, zelf aan mee kunt doen. Daarnaast geniet je in ACEC en CODA van verschillende tentoonstellingen. Zo laat de tentoonstelling Van heide en verre in CODA je kijken door de ogen van de kunstenaar en laat de tentoonstelling Alles is studie zien hoe belangrijk tekenen voor een kunstenaar is. De kunst van het portrettekenen ontdek je tijdens een workshop van Stephan Peters in GIGANT. En heb je wel eens je oor op een tekening gelegd? Hoe dat klinkt, ontdekken kinderen in de voorstelling Witte kikker, eveneens in GIGANT.

In ACEC tonen 7 eigenzinnige kunstenaars hoe rijk en intiem tekenen kan zijn in de tentoonstelling die eveneens The Big Draw heet. In ACEC’s The Big Draw Salon vind je tekeningen van Apeldoornse kunstenaars. Ook kun je het tekenproces achter de nieuwste trots van de Apeldoornse binnenstad van dichtbij bekijken: De Notenkrakerrrr. Kinderen van 8 tot 12 jaar kunnen zaterdag 26 september bij ACEC hun tekentalent ontdekken bij ‘Ontdek jouw lijn‘. Aanmelden hiervoor kan door een mail te sturen naar jasper@acecgebouw.nl. Zeker weten dat er in jou ook een heus tekentalent schuilt!

Een vast en beproefd onderdeel van het festival is de ramenroute. Ondernemers en pandeigenaren hebben zich daar eerder voor aangemeld. Kunstenaars en tekenaars krijgen tijdens het festival de gelegenheid om een tekening te maken op de ramen. Wandel door Apeldoorn en laat je verrassen door deze bijzondere gevelwerken!

Het programma van The Big Draw is te vinden op de websites van ACEC, CODA en GIGANT en op festivalwebsite www.thebigdrawapeldoorn.nl. Bij het samenstellen van het programma is voor de veiligheid van bezoekers en medewerkers uiteraard rekening gehouden met de richtlijnen van het RIVM en de protocollen van de verschillende brancheorganisaties. Dat kan betekenen dat je je vooraf moet inschrijven voor een van de activiteiten. Alle informatie daartoe staat op de websites. De toegang tot de activiteiten is gratis. Als dat anders is vanwege bijvoorbeeld materiaalgebruik of locatie, staat dat op de websites aangegeven. De festivalkrant is af te halen bij een van de culturele instellingen.

The Big Draw Gelderland

In het jaar 2000 startte in Londen de stichting The Campaign for Drawing met een nieuw evenement: The Big Draw. Dit tekenevenement is inmiddels uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen dat jaarlijks verschillende grote steden uitdaagt om te tekenen.

De overkoepelende organisatie van The Big Draw Gelderland ligt in handen van P-Art, een stichting die zich inzet voor initiatieven die beeldende kunst naar de mensen toebrengt, in steden maar bijvoorbeeld ook in scholen, tehuizen, ziekenhuizen en bedrijven. Wil je dat zelf ontdekken en naast Apeldoorn ook van het festival elders genieten? Dan vind je alle informatie op de festivalwebsite van The Big Draw Gelderland. The Big Draw startte dit jaar in Nijmegen (10 tot en met 13 september), strijkt van 17 tot en met 24 september neer in Arnhem en is van 24 tot en met 27 september te gast in Apeldoorn.

Locatie

ACEC Roggestraat 44 Apeldoorn www.acec.nl

Illustratie: Roos Jonker van Issun