The Big Draw: Manga

The Big Draw: Manga

Datum
11 sep t/m 3 okt 2021
Locatie
ACEC Café
Soort
Expo

Tussen 11 september en 3 oktober staat het tentoonstellingsprogramma van ACEC in het teken van The Big Draw. Dit wereldwijde tekenfestival trekt anno 2021 in estafettevorm van stad naar stad in Gelderland. In ACEC is naast verrassend tekenwerk van Apeldoornse bodem en een monumentale wandtekening van Martinus Papilaja deze uitgebreide Manga-tentoonstelling te zien, met werk uit zowel Nederland als Japan.

Manga als Japanse kunstvorm

Een prachtige en rijke bijdrage aan festival The Big Draw in ACEC is de manga-tentoonstelling met bijna 150 kleine werken uit binnen- en buitenland. In Japan is het woord manga equivalent aan wat wij kennen als ‘strip’. In de rest van de wereld wordt manga vaak gebruikt om de specifiek Japanse tekenstijl, vaak gekarakteriseerd door de grote ogen en het jeugdige uiterlijk van de karakters, aan te duiden. Meer dan een striptekenstijl is manga echter ook een gerespecteerde Japanse kunstvorm.

ACEC toont in het Café de crème de la crème onder de Nederlandse, maar zeker ook Japanse, mangaka’s. Er zijn Nederlandse manga-talenten te zien zoals Marlon Teunissen, Johan Neefjes, Laurent Romero en Evi Nijs, auteurs die zelf hun stripboeken uitgeven. We tonen ook werk afkomstig van de bakermat van de manga, Japan. Ryo Katagiri is een van die Japanse talenten. Kijk eens naar de composities en het kleurgebruik van Loish en Eva Bon Eva, of de dynamische stijl van manga’s als Liza Overlord, Cat Zero en Pinlin.

The Big Draw in Apeldoorn

Het rondreizende tekenfestival The Big Draw strijkt in het weekend van 25 en 26 september neer in Apeldoorn. In Apeldoorn verzorgen illustratoren, striptekenaars, kunstenaars en acteurs op diverse plekken activiteiten waarnaar je kunt kijken of luisteren of waar je, gewapend met potlood of pen, zelf aan mee kunt doen. Onder andere ACEC, CODA, Gigant en de Apeldoornse binnenstad doen mee met workshops, voorstellingen en tentoonstellingen. Het complete programma is te vinden op de website van The Big Draw Apeldoorn.

The Big Draw Gelderland

In 2000 organiseerde de Londense stichting The Campaign for Drawing voor het eerst The Big Draw. Dit tekenevenement is inmiddels uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen, dat ieder jaar verschillende grote steden uitdaagt om te tekenen.

In Gelderland trekt het wereldwijde tekenfestival anno 2021 in estafettevorm van stad naar stad. De overkoepelende organisatie van The Big Draw Gelderland ligt in handen van P-Art, een stichting die zich inzet voor initiatieven die beeldende kunst naar de mensen brengt. Wil je naast de festiviteiten in Apeldoorn ook elders het festival meemaken? Op de website van The Big Draw Gelderland vind je alle data en deelnemende steden.