Tentoonstelling Tanja Smeets “Lepelbeelden”

Tentoonstelling Tanja Smeets “Lepelbeelden”

Datum
24 mrt t/m 21 apr 2012
Tijd
10:15 - 11:35
Soort
Events

Tanja Smeets Museum Gouda

Naar aanleiding van de plaatsing van het kunstwerk Lepelbeelden in de Beurtvaarstraat hebben we een tentoonstelling van de making of het kunstwerk aangevuld met ander werk van de kunstenaar.

In de stad Apeldoorn bevindt zich een ondergronds beken en sprengensysteem.
In de Beurtvaarststraat laat men een van die beken opnieuw bovengronds stromen.
Aan mij werd gevraagd 23 “waterspuwers” te ontwikkelen waardoor regenwater afgevoerd wordt en de beek instroomt.

In mijn beelden ontwikkel ik organische structuren die zowel binnen als buiten door wanden heen kunnen sijpelen, infiltreren en in de huid van de architectuur kruipen.
Alles is materiaal;  Chinese lepels, bakstenen, linzen, afstandhouders voor beton, het zijn materialen die niet bijzonder opvallend of mooi zijn maar voorkomen in ons dagelijks gebruik. Door hun vorm of structuur vallen ze mij op, door ermee te gaan knopen, stapelen, of opnieuw uit te voeren in klei, waardoor ze vervormbaar zijn, ontstaan nieuwe associaties terwijl de relatie met die alledaagse oorsprong wel blijft.

Ik vind het belangrijk dat de structuur die ontstaat zich goed laat verweven en kan vervloeien met de omringende ruimte. Door de opeenhoping van vormen in de massa, ontdek je pas wanneer je dichterbij komt dat het materialen of vormen uit je eigen leefomgeving zijn.

Ik koos de Chinese lepel als middel om vloeistof te transporteren.
Door te stapelen en te spelen met richting en maat kan het water verschillende kanten uitgaan om uiteindelijk in de beek terecht te komen. Tussen de spuwers zitten soms grote afstanden in de 500m, lange beekwand. Daarom komt op sommige plaatsen tussen twee waterspuwers een fragment van een lepelbeeld tevoorschijn, waardoor ook een doorstromend beeld aan de beekwand ontstaat.
Tijdens mijn werkperiode in Sundaymorning @EKWC heb ik de chinese
lepel als uitgangspunt genomen voor 4 modellen, die uitgefreesd zijn
in schuim. Daarvan zijn mallen gemaakt en honderden lepels gevormd.
Met een contravorm heb ik de lepels op elkaar gestapeld en gevouwen waardoor 23 verschillende grote structuren zijn ontstaan en 20 kleinere, die wit geglazuurd
zijn en aan de bakstenen beekwand gemonteerd zijn.

Opdrachtgever: Gemeente Apeldoorn
Cadcamwerkplaats: Sundaymorning@EKWC
Uitvoering: i.s.m Struktuur ’68 Den Haag
Plaatsing: i.s.m Zuliani Kunst en Terrazzo