Tentoonstelling SHOWCASE I

Tentoonstelling SHOWCASE I

Datum
30 mrt t/m 22 apr 2019
Soort
Expo

Van 30 maart tot en met 22 april is in het Apeldoornse centrum voor eigentijdse cultuur ACEC ‘SHOWCASE I’ te zien, de eerste van een reeks tentoonstellingen over kunst in de openbare ruimte.

ACEC wil ervoor zorgen dat de omgeving verrijkt wordt met kunstwerken, die stad, wijk, dorp en ommeland mooier, interessanter en verrassender maken. Het activiteiten-programma van ACEC zal zich daarom meer gaan richten op de combinatie kunst, groen en landschap, met inspiratie, debat, kennisdeling, en voorstellen voor gemeentelijke kunstopdrachten.

De tentoonstelling SHOWCASE I bestaat uit ruimtelijk werk van Alphons ter Avest, Erik Buijs, Tom Claassen en de Spacecowboys, gecombineerd met foto’s van hun werk in de buitenruimte. Deze kunstenaars slagen er allemaal op hun eigen manier in om artistiek hoogwaardige kunst toegankelijk te maken voor een breed en groot publiek. Hun zeer originele, visueel pakkende en speelse kunst speelt met de verbeelding van jong en oud en geeft de omgeving smoel. En vaak kan er gewoon op gezeten of geklommen worden.

Over de kunstenaars

Alphons ter Avest studeerde aan de ArtEZ hogeschool voor de kunsten in Arnhem. In zijn werk speelt perceptie en transformatie een belangrijke rol, waarbij het hem gaat om het bereiken van een helder en transparant beeld met een gelaagde betekenis. Aan de basis hiervan liggen vaak alledaagse objecten, een auto, een caravan, een huis, modelbouwmateriaal, speelgoed, etc. Deze iconen van onze tijd vormen een aanleiding maar staan niet model. Hij modelleert deze beelden opnieuw om ze te betrappen op hun wonderlijke dubbelzinnigheid. De kunstenaar werkt meestal met reproductietechnieken zoals zeefdruk of giettechnieken in metaal en keramiek waarbij sjablonen en mallen gemaakt moeten worden. Met deze werkwijze komt proces en techniek samen in het beeld.
www.alphonsteravest.nl

Erik Buijs studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunsten Sint-Joost in Breda en de Hogeschool voor de Kunsten Arnhem. Buijs is vooral bekend om zijn mensfiguren, gegoten in beton, brons en aluminium. Hij noemt zichzelf echter geen beeldhouwer maar beeldenmaker: hij vormt zijn beelden uit klei of was, of snijdend in piepschuim. ‘Bij gebrek aan betere beeldmiddelen kies ik uiteindelijk toch altijd weer voor figuratieve beelden. Hiermee kan ik het beste mijn visie op een gegeven plek of opdracht weergeven. Mijn beelden hebben vrijwel dezelfde karaktereigenschappen als hun maker: vol zelfspot met een kritische houding naar hun omgeving. Mijn beelden zijn geen illustraties van een verhaal, het verhaal begint juist bij die beelden!’
www.erikbuijs.nl

Tom Claassen studeerde van 1984 tot 1989 aan de Academie voor Beeldende Kunsten Sint-Joost in Breda. Hij woonde en werkte tot 2008 grotendeels in Breda en sinds 2008 in Breda en Denemarken. In 1992 werd hij geselecteerd voor de Prix de Rome (beeldhouwen/beeldende kunst en openbaarheid). Hij ontving diverse prijzen, zoals de Aanmoedigingsprijs Stad Amsterdam (1993) en de Charlotte Köhler Prijs (1994). Veel werk van Claassen heeft een plaats gekregen in de openbare ruimte in geheel Nederland.
Hij is vooral bekend geworden door zijn mens- en dierfiguren, die in zeer vereenvoudigde vorm zijn weergegeven. De gebruikte materialen zijn onder andere rubber, hout, jute, brons, ijzer, roestvast staal, aluminium, gips, marmer, beton, keramiek en polystyreen.
www.tomclaassen.nl

Spacecowboys
Het kunstenaarsduo Albert Dedden en Paul Keizer is ook wel bekend onder de naam SpaceCowboys. Veel van hun werken zijn gemaakt voor een specifieke plek in de openbare ruimte, zoals een verkeersrotonde, de entree van een zwembad of een rustpunt in de binnenstad. In een heldere beeldtaal met strakke belijning creëren ze eigentijdse, mythologische figuren die veelal verwijzen naar de historie van een plek, of naar de functie van een gebouw of locatie. Emotie en beleving zijn belangrijke waarden in het werk. Sommige werken spelen in op een ‘feel good’ beleving van de kijker, andere zijn weer verontrustend. Een serie kleinere sculpturen ‘Toys to die for’, waarin speelplezier en wapengebruik samenkomen is hier een mooi voorbeeld van.
www.deddenkeizer.nl

Foto’s expositie door: Roelof Rump