SOMEWHERE-SOMEHOW

SOMEWHERE-SOMEHOW

Datum
5 november 2022 t/m 8 januari 2023
Locatie
ACEC Ondergronds
Soort
Expo

SOMEWHERE-SOMEHOW

Ronald de Ceuster sluit de tentoonstellingsreeks In Situ – Borrowed Spaces af met SOMEWHERE-SOMEHOW. Als initiator van het langlopende project Borrowed Spaces heeft De Ceuster het afgelopen jaar zes kunstenaars uitgenodigd een expositie in ACEC Ondergronds te maken. Dit deden zij naar aanleiding van hun werk en ervaring als artist in residence in Murganheira, Portugal.

Hij vroeg de kunstenaars zich daar te verhouden tot een klein gebouwtje, dat op het land staat van de gastvrouwen Tonneke van Oss en Lucré Schoorlemmer. Zelf werkte De Ceuster niet in Portugal. Toch zal ook hij reageren op het gebouw met dezelfde afmeting als Ondergronds, in de ruimtelijke assemblages die samen de installatie SOMEWHERE-SOMEHOW vormen.

Zoals het gebouwtje in Portugal geen functie meer heeft, zo heeft De Ceuster zijn materialen – oude vloerplanken en kastplaten die in een schuurtje of langs de weg hadden kunnen staan – van hun functie ontdaan. Ronald de Ceuster maakte hiermee composities door te stapelen en te schuiven tot zich een betekenis aandiende. Het verlangen er te zijn geweest, het verlangen er bij te horen, het verlangen naar wie er niet meer zijn. De foto’s en kleine objecten die in de installatie zijn opgenomen, bevestigen dit.

Zo is het gebouwtje, daar in Portugal, een projectie van verlangen geworden. Ergens. Hoe dan ook.