SCHILDERIJ EN TEKENING VAN HET JAAR 2016 IN CODA ÉN ACEC

SCHILDERIJ EN TEKENING VAN HET JAAR 2016 IN CODA ÉN ACEC

Datum
15 jan t/m 26 feb 2017
Soort
Expo

Schilderij van het jaar is een unieke schilderwedstrijd voor kunstschilders uit Nederland en België die dit jaar voor de vijfde keer gehouden wordt. Naast de schilderwedstrijd is aan deze vijfde editie een extra wedstrijd toegevoegd: Tekening van het jaar 2016. In totaal zijn 1182 schilderijen en 470 tekeningen ingezonden door respectievelijk 583 en 233 kunstenaars. Vanaf 15 januari 2017 zijn in CODA de tien finalisten van zowel Schilderij van het jaar als Tekening van het jaar te bewonderen. In ACEC kunnen bezoekers vanaf die datum de werken zien van twintig van de in totaal vijftig genomineerden voor beide categorieën.

Een vakjury heeft per categorie tien finalisten geselecteerd waaruit op 14 januari 2017 in CODA de winnaars bekendgemaakt worden van zowel de verkiezing Schilderij van het jaar als Tekening van het jaar. De juryleden hebben in hun dagelijks leven allemaal te maken met verschillende facetten van (hedendaagse) schilder- en tekenkunst. Onder hen onder andere Carin Reinders, directeur-bestuurder CODA Museum in Apeldoorn en Joop Daalmeijer, voorzitter van de Raad voor Cultuur en voorheen werkzaam als schrijvend journalist en presentator.

De in totaal twintig finalisten van beide wedstrijden zijn van 15 januari tot en met 26 februari 2017 in CODA te bewonderen. Naast ingezonden werk voor de wedstrijden is ook per finalist extra werk te zien. Een overzicht van werk van twintig genomineerden is in diezelfde periode in het nabijgelegen ACEC te zien. Toegang tot beide exposities is gratis.

Met de verkiezing van zowel Schilderij van het jaar als Tekening van het jaar beoogt de organisatie niet alleen de waardering voor de schilder- en tekenkunst te verhogen, maar ook de naamsbekendheid van schilders en tekenaars. Daarnaast is het de wens om een zo groot mogelijk online overzicht van de hedendaagse schilder- en tekenkunst te realiseren.

Het andere van de tentoonstelling is  te zien in CODA Archief & de Verdieping | 15.01 t/m 26.02.2017 | gratis toegang