Royal Light Festival 2024

Royal Light Festival 2024

Datum
13 t/m 17 mrt 2024
Locatie
Apeldoorn binnenstad
Soort
Events

Van woensdag 13 t/m zondag 17 maart 2024 keert het Royal Light Festival terug voor zijn tweede editie! Dit jaar belooft het festival nog indrukwekkender te worden met bijdragen van lokale, regionale, nationale en internationale kunstenaars. In plaats van een vaste route, zullen er op verschillende locaties tussen Paleis Het Loo en de binnenstad diverse fascinerende lichtkunstwerken te bewonderen zijn.

‘Apeldoorn Ligt Licht Light’

Met CODA aan de ene kant, cultureel centrum ACEC aan de andere kant en GIGANT op de hoek bruist het in het Cultuurkwartier altijd. Voor het Royal Light Festival nodigden ACEC en CODA beeldend kunstenaar Bas Fontein uit. Hij projecteert vanuit ACEC op de achterzijde van CODA het kunstwerk ‘Apeldoorn Ligt Licht Light’: een lichtkrant met teksten die door de zoekfunctie van Google zijn gegenereerd. Het zijn de zoekresultaten van de woorden ‘ligt’, ‘licht’ en ‘light’ in combinatie met het woord ‘Apeldoorn’. De kunstenaar heeft de losse zinsdelen gehusseld en weer aan elkaar geschreven. Het werk van Fontein laat je nadenken over waar je je bevindt en wat licht in als ze verschillende vormen nu eigenlijk is. Het werk van Fontein fungeert ook als spiegel: waar sta ik eigenlijk naar te kijken?

Over Bas Fontein

Bas Fontein
(Foto: Medea Huisman)

Beeldend kunstenaar Bas Fontein werd opgeleid aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht en aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Hij werkt met fotografie en tekst en publiceert zijn werk onder zijn eigen label, BASBOEK.

Fontein is een all-round-creatief met een goed gevoel voor ondernemen. Hij werkt als creative director, copywriter, editor, curator, museumgids en docent aan verschillende culturele (kunst)projecten. In Apeldoorn is hij een graag geziene gast die zijn werk meermaals op verschillende plekken toonde.

Over Royal Light Festival

Het Royal Light Festival is een terugkerend 5-daags lichtfestival in Apeldoorn. De eerste editie vond plaats in 2023 en was een groot succes. Van 13 t/m 17 maart 2024 vindt de tweede editie plaats. De stad vormt dan wederom het decor voor lichtkunstwerken van (inter)nationale kunstenaars. Het festival is gratis toegankelijk en combineert cultuur, vernieuwende kunst en het historisch verhaal van de stad.

Het Royal Light Festival is ontstaan vanuit een oproep om koninklijk aanbod te ontwikkelen ter viering van de heropening van Paleis Het Loo. Vanuit een samenwerking tussen Apeldoorn Partners, Paleis Het Loo, Theater Orpheus, CODA, GIGANT en ACEC en dankzij steun van Gemeente Apeldoorn kon het festival tot stand komen. Producent Out Of The Rat Race (OOTRR) organiseert het festival.