De expositie Pusaka, een Maleis woord dat erfgoed of nalatenschap betekent, toont werk van hedendaagse kunstenaars met Molukse roots. De tentoonstelling is van 11 januari t/m 2 maart 2025 te zien in het ACEC Café, met een opening op zaterdag 11 januari 2025 vanaf 16.00 uur.
Met de tentoonstelling Pusaka sluit het Apeldoorns Centrum voor Eigentijdse Cultuur aan bij Typisch Moluks, een initiatief van CODA en GIGANT, in samenwerking met Theater Toko. De werkgroep heeft als doel om gedurende een jaar programma aan te bieden voor iedereen die kennis wil maken met de Molukse cultuur.
Pusaka
De werkgroep Typisch Moluks heeft voor de tentoonstelling in ACEC de titel Pusaka aangedragen. Dit Maleise woord, dat erfgoed of nalatenschap betekent, is breder dan enkel spullen. Het gaat hierbij ook om tradities, rituelen en kennis die van generatie op generatie worden doorgegeven. Denk aan muziek, dans, of bijzondere ambachten die een cultuur levend houden. Soms zijn er ook voorwerpen, zoals wapens of kunstwerken, die een speciale geschiedenis of betekenis hebben. Daarnaast heeft pusaka vaak een spirituele kant, omdat het een verbinding kan vormen met voorouders. Het laat zien wat het betekent om tradities te koesteren en een brug te slaan tussen het verleden, het heden en de toekomst.
Deelnemende kunstenaars
Dominique Latoel | Y99 Studio (Yoram de Kock) | Tabitha Boekweit | Nicky Nahafahik | Hatutamelen | Marinho Haumahu | Matthew Luhukay | Remy Huwae | Jacky Kainama
Naast deze negen kunstenaars sluit ook Stichting Masohi (Anton Putirulan) aan met een tentoonstelling.
Ontdek de kracht van erfgoed en verbinding in het werk van Molukse kunstenaar Dominique Latoel. Zijn kunst nodigt uit om tradities en verhalen uit het verleden te herbeleven. Tegelijkertijd slaat het een brug naar de toekomst. Ervaar de kracht van abstracte symboliek en diepgewortelde culturele identiteit – een tijdloze dialoog die jouw persoonlijke inzichten onthult.
Als multidisciplinaire Molukse kunstenaar en designer verkent Y99 Studio (Yoram de Kock) thema’s zoals cultuur, identiteit, spiritualiteit en de spanning tussen traditie en transformatie. Hij zoekt hierbij met visuele experimenten, vormen en technologie de grenzen op.
Tabitha Boekweit: “Drie generaties vrouwen: mijn oma, die me leerde wat zorg en liefde betekenen; mijn moeder, die altijd bij me is, zelfs nu ze er niet meer is; en ik, die hun nalatenschap van geloof, kracht en liefde meedraag naar de toekomst. In mijn werk onderzoek ik hoe liefde in de kleinste dingen zit: zorg, een gebaar, een maaltijd. Deze stille nalatenschap (pusaka) is groter dan woorden en verbindt generaties door daden.”
Nicky Nahafahik: “Dit schilderij is onderdeel van het tweeluik Ade & Kaka (broertje & broer), wat onze twee kinderen symboliseert. Als street-art kunstenaar haal ik mijn inspiratie uit de natuur en heb een grote liefde voor flora en fauna. Door de jaren heen is er bij mij ook een sterke interesse ontstaan voor de Molukse flora en fauna in het bijzonder. Vandaar de keuze om de Molukse Cacatua te portretteren, meestal op een majestueuze wijze, in de hoop de pracht van de Molukse flora en fauna te delen.”
Hatutamelen is een kunstenaar die zich naast houtsnijwerk heeft ontwikkeld in disciplines als linoleumdruk, schilder- en videokunst. Hij creëert hedendaagse interpretaties van traditionele Molukse objecten. In zijn werk laat hij zich vaak leiden door intuïtie en spiritualiteit. Hij heeft zich tot doel gesteld om de Molukse traditie van houtsnijwerk en het gebruik van Molukse symbolen en motieven nieuw leven in te blazen en zo onderdeel uit te laten maken van ons dagelijks leven.
Marinho Haumahu: “De inspiratie voor mijn schilderijen haal ik uit de rijke Molukse cultuur, natuur en het dagelijks leven. Met mijn schilderijen hoop ik mensen te boeien en ze te interesseren voor de Molukse cultuur en het Molukse volk. Dat is mijn pusaka.” Op het olieverfportret van Haumahu is de Molukse kapitan (legeraanvoerder) Pollatu van het dorp Tuhaha op het eiland Saparuain in vol oorlogsornaat afgebeeld. Het schilderij is gemaakt naar een foto van Jaïr Pattipeilohy.
De half-molukse Matthew Luhukay is een tattooartiest. Hij heeft een eigen tattooshop in het centrum van Apeldoorn genaamd Black Sword Tattoo Parlour. Tijdens Pusaka zal van Luhukay een doek te zien zijn.
Remy Huwae transformeert fotografische beelden naar gedetailleerde illustraties in een authentieke en opvallende stijl. Het creëren van een portret, laag over laag, is intensieve arbeid, waarbij het ontdekken van zelfs de kleinste details bijdraagt aan het unieke karakter van het werk. Met zijn achtergrond als grafisch vormgever en rijke werkervaring, werkt Huwae vanuit zijn studio in Apeldoorn aan zowel zijn eigen collectie als op maat gemaakte opdrachten.