Projections en Perspectives

Projections en Perspectives

Datum
16 apr t/m 13 mei 2011
Tijd
17:00 - 18:00
Soort
Expo

ARAP kunstenaarscollectief Kinshasa, Congo

Tentoonstelling rond straatbendes van Kinshasa.

Kleurrijke schilderwerken van de Congolese deelnemers, waaronder grote namen uit de populaire schilderkunst: Sim Simaro, Shula, Chéri-Benga, JP Mika en Sapin. Deze schilders schuwen de felle kleuren niet. Op doeken van groot formaat zijn met zin voor detail momentopnames uit alledaagse taferelen samengebald. De artiesten zijn scherpe waarnemers en ze geven in hun doeken een veelheid aan informatie weer. Hoewel elke inwoner van Kinshasa het fenomeen ‘straatkinderen’ kent, hebben weinigen persoonlijk contact met deze jongeren. In de werken ventileren de kunstenaars hun mening over en geven ze commentaar bij de levenswijze van deze straatjongeren. Vaak gebeurt deze toelichting in tekstuele m. De doeken zijn van een titel voorzien die de afgebeelde situatie kort en bondig samenvat en/of van kritisch commentaar voorziet.

Het resultaat is een boeiende getuigenis van het clichébeeld omtrent straatjongeren dat in de Congolese hoofdstad de ronde doet: bijna alle jongeren in de taferelen blijken gauwdieven te zijn. Enkelen geven een meer genuanceerd beeld. Zij maken rake opmerkingen die dicht bij de realiteit staan. De driedimensionale collages van Botalatala sluiten zowel qua stijl als qua inhoud bij de doeken van zijn collega’s aan. Met allerhande afval reconstrueert deze kunstenaar op houten planken taferelen die refereren naar leefwereld van de straatjongeren.


Osagie Edomwandagbon, Enschede (Nigeria)

Osagie (zijn naam betekent geschenk van god), heeft een bewogen leven achter de rug: een zoektocht naar vrijheid en schoonheid. Hij groeide op in Nigeria, waar hij een grafische opleiding volgde aan de School of Art and Design in de stad Auchi. Daar raakte Osagie betrokken bij het studentenverzet tegen de politieke machthebbers van toen. Na diverse malen te zijn opgepakt besloot hij te vluchten. Min of meer bij toeval kwam hij in 1988 in Nederland terecht.

Osagie ontwikkelt zich in zijn schilderwerk gedurende de jaren steeds tussen abstract en figuratief en is gepassioneerd in een uitbundig kleurenpalet. Zijn schilderijen zijn als mentale landschappen waarin psychologische, mythologische en maatschappelijke thema’s een rol spelen, waarbij zijn eigen roots steeds aanwezig zijn. Het hier getoonde werk is een selectie van de meeste recente periode.