Pier Pennings over ‘Jongens, ik moet gaan zwemmen’

Pier Pennings over ‘Jongens, ik moet gaan zwemmen’

Datum
17 september 2019
Tijd
20:00 - 21:30
Soort
Events

Lezing in kader van 75 jaar bevrijding
Ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding schreef de Apeldoornse kunstenaar Pier Pennings het boekje Jongens, ik moet gaan zwemmen. Het vertelt het verhaal van Spitfirepiloot Abraham Ephraïm (Bram) Pennings, de jongste broer van zijn vader, die op 28 april 1941 bij een aanval op vliegveld Oost-Souburg in de Westerschelde stort en sneuvelt. Op dinsdag 17 september geeft Pier Pennings om 20.00 uur een lezing in ACEC-gebouw, Roggestraat 44 in Apeldoorn. De toegang is gratis.

In zijn lezing gaat Pennings vooral in op de gevolgen van Brams dood. De stilte is benauwend, en staat in schril contrast met het spannende en vaak luidruchtige verhaal in het boekje.

Jongens, ik moet gaan zwemmen vertelt hoe de avontuurlijke zendelingszoon op zijn zeventiende jaar de HBS ontvlucht, om zijn droom piloot te worden te vervullen. Hij lift via Brindisi naar zijn ouders in Egypte. Als KNIL-piloot in Nederlands-Indië wordt hij in 1940 als Spitfire-piloot uitgeleend aan de RAF in Londen. Van vliegveld Kemajoran, Jakarta, vliegt hij naar Manilla, en van daar met een Clipper vliegboot de Pacific over, en landt in San Francisco.

Hij reist door naar Canada, waar hij prinses Juliana en de prinsesjes ontmoet. Eenmaal in Londen spreekt hij prins Bernard. Zijn laatste pleisterplaats is Hornchurch Aerodrome, vanwaar hij in zijn Spitfire “Ons Aller Belang” opstijgt voor zijn eerste gevechtsvlucht. Bij de aanval op vliegveld Vlissingen wordt hij aangeschoten door de Duitse FLAK, en stort neer in de Westerschelde. 24 jaar is hij dan, en nooit teruggevonden. Hij ligt nog steeds met zijn Spitfire op de bodem van de zee.

Het boekje verscheen mede ter gelegenheid van de installatie “Uncle Abe’s Spitfire”, een gezamenlijk beeldend kunstproject van de kunstenaars Anke Land en Pier Pennings in de Grote Kerk in Veere (Walcheren). De installatie is daar te zien tot en met 20 oktober. Op 4 mei 2020 opent Uncle Abe’s Spitfire bij projectruimte Das Seewerk in Moers, nabij Düsseldorf. Bij die gelegenheid zullen Nederlanders en Duitsers gezamenlijk 75 jaar bevrijding van Nederland herdenken en vieren.