Online opening ISOTYPE. De moderne mensch ontstaat.

Online opening ISOTYPE. De moderne mensch ontstaat.

Datum
15 april 2021
Tijd
16:00 - 17:00
Soort
Events

Aart van Bochove stuitte in 1986 tijdens de slotfase van zijn studie in een archief op een intrigerende briefwisseling tussen de Oostenrijkse socioloog en wiskundige Otto Neurath (1882-1945) en de Amsterdamse wiskundige Gerrit Mannoury (1867-1956). Het zou het begin zijn van een langdurige fascinatie met Neurath en zijn werk.

Otto Neurath ontpopte zich in de jaren twintig als de vader van de beeldstatistiek, of isotype. Dat was destijds een manier om de laaggeletterde bevolking van Europa grafisch vormgegeven cijfermatige informatie te bieden. De isotypen zijn de voorlopers van wat we tegenwoordig kennen als infographics, visuals en icoontjes. 

Als expositiesamensteller laat Van Bochove van 15 april tot en met 9 mei 2021 in ACEC zijn visie op dit bijzondere erfgoed zien met een tentoonstelling over isotype rond vijf thema’s. Isotypen zijn namelijk niet alleen informatief, maar ook een feest voor het oog. Meer informatie over de expositie ISOTYPE. De moderne mensch ontstaat. vindt u op de evenementpagina.

Opening

Donderdag 15 april a.s. om 16.00u openen samensteller Aart van Bochove (sociologisch adviesbureau Blaauwberg) en Gerrit Steenbergen (ACEC) de expositie ISOTYPE. Na een uitgebreide toelichting op de tentoonstelling gaan zij aansluitend met elkaar in discussie onder leiding van Marieke Vossen, directeur bij de Gemeente Meierijstad (Brabant).

De opening woont u van achter uw computer bij via YouTube. Vooraf aanmelden is niet nodig, u komt 15 april via acec.nl op de juiste plek uit.

Programma opening

16.00 Welkom en toelichting op de expositie

16.20 Discussie o.l.v. Marieke Vossen

17.00 Verwacht einde