FRAGMENTS

FRAGMENTS

Datum
23 mrt t/m 22 apr 2018
Soort
Expo

Fragmenten: delen die zijn afgescheurd, afgebroken of ontwricht van het oorspronkelijke geheel.

De overzichtsexpositie Fragments toont het ontwikkelingstraject van de Leidse kunstenaar Remko Koopman (Leiden, 1974) dat loopt van macroniveau (dystopische industriële wastelands) naar microniveau (fictieve nanotech). Te zien zijn puzzelstukjes uit een groter geheel, een eenheid die buiten het gezichtsveld van de toeschouwer valt. Hierdoor is het gissen naar de werkelijke schaal van de getoonde beelden. De menselijke roofbouw op zijn leefomgeving, science fiction, biologie en technologische en weten-schappelijke ontwikkelingen vormen de inspiratiebronnen voor zijn werk.

Koopman heeft een beeldtaal ontwikkeld die bestaat uit industriële architectonische bouwstenen, mechanische componenten, (micro) elektronica, bioluminescente organismen, organische weefsels en mathematische patronen. Met deze ingrediënten schetst hij toekomstvisies op het gebied van industrie, wetenschap en techniek.

Samen met Tamme de Boer vormt Koopman sinds 2006 kunstcollectief Booyabase. Vernoemd naar de Franse vissoep Bouillabaisse. Als duo zijn ze gespecialiseerd in abstracte muurschilderingen. Hiermee grijpen de kunstenaars terug naar hun basis die ligt in de underground scene van de Nederlandse wereld van de graffiti en street art. Eind jaren 80 zijn ze allebei begonnen met schilderen op straat om van daaruit bovengronds door te groeien naar de reguliere kunstwereld. Speciaal voor deze expositie maakt het Booyabase-duo een nieuwe muurschildering op locatie in ACEC.

Remko Koopman studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag (KABK) en de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK).

 

Terraforming-Part-1

The-Gloaming-Part-2

Multiply