OKW café Wat is jouw favoriete vakantieboek?

Datum
28 mei 2014
Tijd
20:00 - 22:00
Soort
Events

Vakantie – Wat is jouw favoriete vakantieboek?

Het programma:

19.30 – 20.00 uur Ontvangst in het ACEC-gebouw
20.00 – 20.30 uur Inleiding door Gert Jan/Mies
20.30 – 21.00 uur Discussie en inbreng stellingen
21.15 – 22.00 uur Vervolg discussie desgewenst in kleinere groepen
22.00 – Informeel vervolg.
Vakantie komt van het latijnse woord “vacare”: leeg worden.
Onze materialistisch ingestelde westerse door klok geregeerde wereld lijkt ook tot een psychisch materialisme te lijden. We gieten onszelf vol met “meer”: meer autonomie, meer zelfvertrouwen, meer zelfexpressie; we willen ons leven in de hand hebben en naar onze hand zetten, er zelf de “regie” over voeren. Trefwoorden zijn: vollledigheid, volmaaktheid, succes, maakbaarheid. Tijd is geen ruimte meer maar individuele tijd. De klok regeert ons leven.
Maar misschien is het wel een misvatting te denken dat met meer zelfvertrouwen ook meer ons “ik” toeneemt , dat we meer waard zijn. Misschien komt het ware ik wel meer tevoorschijn als de dingen en de mensen om ons heen meer mogen en kunnen zijn zoals ze zijn. Als we wat minder naar volledigheid en volmaaktheid streven.
Vakantie is de tijd voor een andere orientatie op jezelf door jezelf leegte, ruimte, reflectie, reizen, andere gewoontes, andere culturen, verveling en een goed boek toe te staan.
We gaan met elkaar in discussie over de vraag wat vakantie voor ieder van ons betekent. Wat is de meerwaarde van vakantie en waarom hebben we er in de hedendaagse tijd soms gewoon behoefte aan.
Leest u in de vakantie meer dan anders? Of vindt u lezen in de vakantie zonde van uw tijd?
Leest u in de vakantie andere boeken dan anders?
Welk boek is uw favoriet en waarom?

hangmat