OKW-Café: Rob Over de Linden, “De Matthäus-Passion”

OKW-Café: Rob Over de Linden, “De Matthäus-Passion”

Datum
2 maart 2022
Tijd
20:00 - 22:00
Locatie
ACEC Café
Soort
Lezing

Nieuwsgierig naar de achtergronden van de Matthäus-Passion?

De Matthäus-Passion: het meesterwerk van componist Johann Sebastian Bach dat gaat over lijden en sterven. Rob Over de Linden geeft uitleg over de achtergrond en de opbouw van het stuk en ter illustratie laat hij muziekfragmenten horen. Hij is een bevlogen Bachkenner. Zelf noemt hij het ook wel “de rode draad in zijn leven.”

Rob was leraar Duits op scholengemeenschap De Heemgaard. Tijdens zijn studie Duits- en Letterkunde was hij lid van het Utrechts Studenten Koor en Orkest (USKO). Toen al gaf hij tekstinhoudelijke lezingen over zowel de Matthäus-Passion als de Johannes-Passion. Zijn doctoraalscriptie ging over de niet-Bijbelse teksten die Bach in zijn werk heeft gebruikt. Over de Linden is daarnaast al 35 jaar lid van het Apeldoorns Bachkoor en heeft daarvoor al diverse vertalingen gemaakt. Joop Schets, voormalig dirigent van Bachkoor Apeldoorn, inspireerde Rob om zich nog meer te verdiepen in het leven en de werken van de componist.

Tijdens het OKW-café geeft hij uitleg over de Matthäus-Passion en laat hij ter illustratie muziekfragmenten horen.

Het werk gaat over het lijden en sterven van Gods zoon. De hoofdstukken 26 en 27 uit het Evangelie volgens Matteüs staan hierin centraal. In de lezing gaat Over de Linden echter in op de niet-Bijbelse teksten binnen het werk. Wat hebben deze te betekenen, wat voegen ze toe? Waar ligt de oorsprong en wat is de achtergrond? Ook vertelt Rob over de opbouw en de ontvangst van het stuk na de eerste uitvoering. Zoals hij zelf zegt: “Bach blijft fascineren, troosten en verrijken.”

Datum        woensdag 2 maart 2021
Aanvang    20.00u
 (inloop 19.30u)
Locatie       ACEC Gebouw, Roggestraat 44, Apeldoorn
Toegang gratis (consumpties voor eigen rekening)

De inloop in ACEC is vanaf 19.30u, om 20.00u start de lezing. Bekijk voor vertrek de op dat moment in ACEC geldende coronamaatregelen.

Het OKW-Café

De Vereniging OKW (Onderwijs, Kunst en Wetenschap) organiseert in Apeldoorn een breed scala aan activiteiten op het gebied van onderwijs, kunst en wetenschap. Hier kunnen leden en niet-leden elkaar in kleiner en groter verband ontmoeten en met elkaar in gesprek en discussie gaan.

Onder de noemer OKW-Café organiseert de Vereniging activiteiten als discussieavonden, workshops, boekbesprekingen, presentaties en lezingen met diverse thema’s als filosofie, muziek, poëzie, natuur en geschiedenis. Deze bijeenkomsten worden zo’n 8 maal per jaar georganiseerd en vinden altijd plaats op de 1e woensdag van de maand. Zet de laatste datum van het jaar alvast in de agenda: 1 december 2021.

Het OKW-café is niet alleen bedoeld om te luisteren, maar het is ook een mooie gelegenheid elkaar op een gezellige plek te ontmoeten, kennis te maken met andere leden van OKW en met elkaar van gedachten te wisselen. Natuurlijk is de bar van ACEC open en kunt u dit alles doen onder het genot van een drankje. Meer weten over OKW en de activiteiten van de Vereniging? Kijk dan op de website van OKW Apeldoorn.