OKW café Excursie Dordrecht – Tentoonstelling “Willem II Kunstkoning”

Datum
2 april 2014
Tijd
20:00 - 22:00
Soort
Events

Beste mensen,

Het programma:
19.30 uur        binnenkomst
20.00 uur        Over de Kunstkoning Willem II door Paul Rem
20.30 uur        De Geschiedenis a.d.h.v. foto’s door Joop Bots
21.15 uur        Pauze
21.30 uur        Gedachtenwisseling
22.00 uur        Sluiting

Paul Rem, conservator van Paleis ’t Loo,  zal in het  OKW-café van 2 april een inleiding verzorgen over de kunstcollectie van Willem II.

Joop Bots gaat de geschiedenis van Dordrecht toelichten aan de hand van foto’s.

Willem II was een ware ‘kunstkoning’. Geen andere Nederlandse vorst besteedde zoveel aandacht en geld aan het verzamelen van kunst. Om de topstukken te tonen, liet hij bij zijn paleis aan de Kneuterdijk in Den Haag de Gotisch Zaal bouwen. Door hemzelf ontworpen in zijn favoriete stijl van de neogotiek. De zaal bestaat nog steeds. In het paleis huist tegenwoordig de Raad van State.

Kort na de dood van Willem II in 1849 bleek zijn kunstverzameling met hoge schulden te zijn belast. Vlak voor zijn dood had Willem II in het diepste geheim een miljoen gulden geleend van zijn zwager tsaar Nicolaas I. De schilderijenverzameling diende als onderpand. De broer van de overleden vorst, Prins Frederik, was bereid om de schuld af te lossen, op voorwaarde dat de kunstcollectie zou worden geveild.

De veiling vond in 1850 plaats en vrijwel alle belangrijke verzamelaars sloegen hun slag alsmede verschillende musea zoals De Hermitage in Sint Petersburg. Nederlands grootste kunstverzameling ging in één klap verloren.

Bij gelegenheid van het 200-jarige bestaan van het Koninkrijk der Nederlanden nam het Dordrechts Museum het initiatief om zoveel mogelijk topstukken uit de collectie van Koning Willem II in één tentoonstelling bij elkaar te brengen. Ook De Hermitage wilde hier graag aan meewerken en regelde gelijk dat de tentoonstelling ook in Sint Petersburg te zien zou zijn. Die tentoonstelling heeft reeds plaats gevonden. Paul Rem, conservator van Paleis het Loo, is bij de inrichting van de tentoonstelling in Sint Petersburg betrokken geweest. Na Dordrecht gaat de tentoonstelling ook nog naar een museum in Luxemburg.

Willem 2

Willem II

Museum

Museum