OKW-Café: ‘Als deze boom kon vertellen’

OKW-Café: ‘Als deze boom kon vertellen’

Datum
2 november 2022
Tijd
20:00 - 22:00
Locatie
ACEC Café
Soort
Lezing

OKW-Café: ‘Als deze boom kon vertellen’

Ooit stond deze boom op de kruising van twee belangrijke wegen: de Hessenweg en de Harderwijker Heerweg, in vroeger tijd de verkeersaders van de Veluwe. De Harderwijker Heerweg, zo reeds genoemd in het jaar 1661, liep van de monding van de Leuvenumse Beek, via onze Veluwe, tot ver in Duitsland.

Huub Ummels, oud beleidsambtenaar cultureel erfgoed, neemt ons mee langs deze weg, beginnend bij het ontstaan van de aardlagen op de Veluwe en de ijzerwinning aldaar. Het voert langs het Romeins Marskamp bij Ermelo, de Hunneschans, via de Franken en de Rechtspraak op het Herenhul. Hij laat sporen zien van het nog bestaande traject, zoals tussen Hoog Soeren en Assel. Het is een karrenspoor van soms wel 70 meter breed, waar het pijpestrootjes in de platgetreden zandgrond groeit.

De 350 jaar oude Beuk bij boerderij Haslo is inmiddels geveld, maar Huub Ummels weet alles van wat zich afspeelde rond deze boom. Dankzij zijn kennis van verschillende bronnen heeft hij een uniek document gemaakt met foto’s van oude kaarten, schilderijen en geschriften.

Datum        woensdag 2 november 2022
Aanvang    20.00u
 (inloop 19.30u)
Locatie       ACEC Gebouw, Roggestraat 44, Apeldoorn
Toegang gratis (consumpties voor eigen rekening)

Het OKW-Café

De Vereniging OKW (Onderwijs, Kunst en Wetenschap) organiseert in Apeldoorn een breed scala aan activiteiten op het gebied van onderwijs, kunst en wetenschap. Hier kunnen leden en niet-leden elkaar in kleiner en groter verband ontmoeten en met elkaar in gesprek en discussie gaan.

Onder de noemer OKW-Café organiseert de Vereniging activiteiten als discussieavonden, workshops, boekbesprekingen, presentaties en lezingen. De thema’s lopen uiteen van filosofie, muziek en poëzie tot natuur en geschiedenis. De Vereniging organiseert het OKW-Café ca. 8 maal per jaar. De bijeenkomsten vinden altijd plaats op de 1e woensdag van de maand.

Het OKW-café is niet alleen bedoeld om te luisteren, maar het is ook een mooie gelegenheid elkaar op een gezellige plek te ontmoeten en met elkaar van gedachten te wisselen. Natuurlijk is de bar van ACEC open en kunt u dit alles doen onder het genot van een drankje. Meer weten over OKW en de activiteiten van de Vereniging? Kijk in dat geval op de website van OKW Apeldoorn.